Hírek

Beszámoló a Bázisintézményi Szakmai Nap „ A fogyasztói tudatosságra nevelés gyakorlata” előadásáról

„A fogyasztásközpontú világban természetes igényként jelenik meg, hogy az iskola készítse fel a tanulókat az ésszerű fogyasztói magatartásra…, hogy a tanulókat fogyasztóként ne tudják manipulálni.”   2005, Mihály Ildikó  

2016-ban, egyik első általános iskolaként elnyertük a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet a fogyasztóvédelemért felelős minisztériumtól.
A pályázaton nyertes iskolákban közös a diákok tudatosságának fejlesztése, a fogyasztóvédelmi ismeretek gyakorlatias átadása.

A Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ bázisiskolájaként az egyik jó gyakorlatunk, a „Fogyasztói tudatosságra nevelő hónapunk”. Az évek során több szakmai napot is tartottunk ebben a témában az iskolánkba érkező vendégeknek. A járványügyi helyzet miatt az Őszi Pedagógiai Napokon már csak online előadás formájában kerülhetett sor erre az eseményre, amit 2021.április 19-én megismételtünk a Tavaszi Pedagógiai Napok keretében. Az előadás a Fenntarthatósági témahét nyitó napjára esett, ami különösen aktuálissá tette.

A rendezvényen először Csiha László bázisintézményi koordinátor köszöntötte a résztvevő Hajdú-Bihar megyei általános és középiskolai pedagógusokat, de szegedi és budapesti érdeklődőnk is volt.

Az előadást összeszokott előadókként Katona Erika kolléganőmmel tartottuk meg.

Ismertettük a Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola cím elnyerésének szakmai feltételeit, s magának a tudatos fogyasztói magatartásnak a jellemzőit, illetve az erre való nevelés lehetőségeit tanórákon és iskolai szabadidős programokban.

Beszámoltunk az ide kapcsolódó programjainkról, versenyekről és lehetőségekről amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy tanulóink „ismereteket szerezzenek az életnek”.

Az előadások anyagai az alábbi linken érhetők el:

A fogyasztói tudatosságra nevelés gyakorlata

Fogyasztói tudatosságra nevelés – Gyakorlati megvalósítás

Tóthné Leiter Júlia

tanár, a program koordinátora

Download PDF