Az Ebesi Sztárséfek csapat tagjai, Kulcsár Bence, Mundrák Zsombor és Vogel Christian 7.a osztályos tanulók, a Séf the World verseny második fordulójában azt a feladatot kapták, hogy ismertessék meg iskolatársaikkal a húsmentes étkezés környezetre és egészségre gyakorolt jótékony hatását. A fenntartható életmód egyik nagyon fontos része az élelmiszerek környezetkímélő előállítása és fogyasztása. Mitől lesz az élelmiszerek előállítása környezetkímélő és fenntartható? Például attól, hogy nem vágnak ki még több esőerdőt, hogy a helyükön takarmányt termeljenek a szarvasmarháknak, mert már így is túl sok szarvasmarhát tenyésztenek. Ezek tenyésztése és feldolgozása óriásira növeli az ökológiai lábnyomát a húsukat fogyasztó embereknek. Ha már húst fogyasztunk, válasszuk inkább a helyileg tenyésztett jószágok húsát. Mitől lesz az étkezésünk fenntartható? Például attól, hogy hetente legalább egy nap semmilyen formában nem fogyasztunk húst. Ilyen és hasonló kérdésekre tudták meg a választ a hetedik a és b osztályosok a Fenntarthatósági témahét keretein belül megtartatott technika órákon, ahol az Ebesi Sztárséfek csapat is elmondta az eddig megszerzett ismereteit. Meghallgatták a Húsmentes hétfő mozgalom dalát, amit Paul McCartny írt és ad elő.
https://www.youtube.com/watch?v=_tPmyRIoUGQ&ab_channel=MeatFreeMonday
Bemutatták azt a figyelemfelhívó és tájékoztató plakátot, amelyet az iskola ebédlőjében is kihelyeztek. A fiúk rábeszélték a helyi menza üzemeltetőjét, az Arany Oroszlán étterem vezetőjét, Kulcsár Zoltánt, hogy az általuk kitalált húsmentes recept alapján készült ételt megkóstolhassák a menzán a gyerekek. A francia rakott burgonyát grillezett cukkinivel és lágy sajttal a csapat tagjai szolgálták fel a húsmentes étkezés iránt érdeklődő tanulóknak.
Kulcsárné Toroczkai Dóra és Tóthné Leiter Júlia felkészítők