Hírek Pályázatok

Erasmus + online francia rendezvény 2021. június 7-10

A pandémia miatt az  Erasmus + program francia  rendezvénye online formában valósult meg június 7 és 10 között. A háromnapos rendezvénysorozat bővelkedett izgalmas szakmai és szórakoztató programokban.
Hétfőn reggel videokonferencián kisorsolták, hogy a résztvevő országok képviselői, melyik másik ország csapatával mérhetik össze robotika tudásukat. A Robotic  Challenges elnevezésű program hat programozási feladatot tartalmazott. A gyerekeknek többek között rajzolni kellett a robottal, vonalat kellett követniük, és egy  táncot kellett beprogramozni. Emellett  a nemzeti himnuszt kellett megszólaltatni a robotok segítségével. A magyar csapat a két legnehezebb utolsó feladatot kapta, de remekül megoldották az újrahasznosításban tevékenykedő robot  és egy közlekedési lámpa jeleinek engedelmeskedő robot programozását. Ugyanezen a napon egy magyarországi robotokat alkalmazó gyárat mutattak be a csapattagok.

Kedden az országok képviselői azt a feladatot kapták, hogy  tervezzenek meg egy ökológiai robotot, ami egy létező környezetvédelmi problémára lehet megoldás. Öko- iskolaként hat ötlettel indultunk, de csak egy pályamű vehetett részt a nemzetközi versenyben. A Papp Luca 7. a osztályos tanuló alap ötletéből, a csapat által tervezett “Robee”-méhecske második helyen végzett. Ez a robot-méhecske nagy segítség lenne a beporzásban addig  is, míg a méhek populációja meg nem erősödik. Az alapötletet a csapattagok látták el a szükséges szenzorokkal és tervet készítettek a megvalósításhoz.

A magyar csapat tagjai: Nagy Bence, Sarkadi Balázs, Suba Levente, Fodor Szabolcs, Kiss Dániel és Balogh Zsombor voltak. Valamennyien nagyon kreatívan oldották meg a feladatokat. A robotikában nagy segítséget nyújtott nekik Kissné Lantos Éva tanárnéni, aki végig segítette munkájukat. A közös munkában közreműködtek Fodor Barbara, Csiháné Pálinkás Krisztina és Kulcsárné Toroczkai Dóra tanárnénik.

Csütörtökön közös sütéssel  zárult a 3 napos virtuális találkozó , ahol két francia különleges édes süteményt készíthettünk el a francia diákok instrukció alapján. Kis séfjeink az úgynevezett Madeleines nevezetű teasüteményt és Cherry Clafoutis-t, egy pite jellegű desszertet sütöttek meg iskolánk tankonyháján. Végezetül délután az országok koordinátorai még egy közös megbeszélést tartottak a soron következő mobilitások lehetőségeiről. Bizakodunk benne, hogy szeptember végén, október elején Spanyolországban már személyesen is újra találkozhatunk.

Csiháné Pálinkás Krisztina és Kulcsárné Toroczkai Dóra

Erasmus+ koordinátorok

Download PDF