Hírek Pályázatok

Koordinátori találkozó Görögországban 2019. november 25-29.

2019. augusztusában nagy öröm érte iskolánkat. Erasmus+ pályázatunk sikeres elbírást kapott. Partnereink a pályázatban Franciaország, Görögország, Spanyolország, Lengyelország és Csehország. A pályázat témája: Robots to collaborate, communicate and share.

Szeptemberben elkezdődött a munka, melynek első fontos feladata koordinátori találkozó megszervezése volt. Ennek Görögország adott otthont ez év novemberében.  5 napot tölthettünk Athén városában két kolleganőmmel, Csiháné Pálinkás Krisztinával és Kissné Lantos Évával, ahol a programot érintő különféle tevékenységekben vettünk részt, de ezen kívül kicsit közelebbről is megismerkedhettünk a görög kultúrával és történelemmel.

Az első napon, kedden minden csapat bemutatta magát, majd ezt követően egy STEM szemináriumon vettünk részt, mely lehetőséget adott arra, hogy megismerjük a robotika alapjait, összeállítsunk egy EV3 robotot és programozzunk azt, a Makecode applikációval. Az ebédet követően Bruno Vuillemin, pályázatunk francia koordinátora által vezetett műhelymunkán vettünk részt. Nemzetközi csoportmunka keretein belül pedig részletes utasítást követve összeszereltük a magunkkal vitt Lego Mindstorm EV3 robotot.

Szerda délelőtt az előző nap összeszerelt robot programozását tanultuk, hogyan lehet egy egyszerű programot felépíteni. A műhelymunka befejeztével látogatást tettünk az Akropoliszhoz, ahol megcsodálhattuk a Parthenónt, az Erechtheion-t, a Herodion Színházat, valamint az elénk táruló gyönyörű kilátást, Athén városát. Ezután meglátogattuk az Akropolisz Múzeumot, ahol idegenvezető segítségével útmutatást kaptunk az Akropolisz és a környező térség kiállításaihoz, valamint megismertük Athén történelmét.

Csütörtökön, a spanyol koordinátor bevezetett bennünket a Microbit világába, amely egy nagyon kicsi és praktikus, programozható panel, beépített szenzorokkal, LED-mátrix kijelzővel, ki/bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával. Az eszközt egyszerűen használható, grafikus blokknyelv segítségével is programozhatjuk. Ennek segítségével játékos keretek között tanulható a programozás alapjai. Ezt követően sor került az elkövetkező két év mobilitás programjainak és időpontjainak lefixálására. Késő délután pedig Athén tengerpartján csodálhattuk a naplementét.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy egy ilyen nagyszerű projekt részesei lehetünk, mely lehetőséget biztosít az elkövetkezendő mobilitások során, hogy diákjaink tapasztalatokat szerezzenek, cseréljenek és nem utolsó sorban világot lássanak.

Kulcsárné Toroczkai Gabriella Dóra
Erasmus + koordinátor

20191126_091140

Download PDF