Hírek

Idegen nyelvi mérés 8.o.

TÁJÉKOZTATÓ

 

 

2016/2017-es tanév rendjéről szóló 12/2016. (VI. 27.) EMMI rendelet 11. § (5) bekezdése alapján a két tanítási nyelvű képzésben nem érintett 6. és 8. osztályos tanulók körében angol nyelvből, az Oktatási Hivatal által szervezett írásbeli idegen nyelvi mérést kell lefolytatni, mely kiegészül szóbeli tudásfelméréssel.

 

A mérés napja: 2017. május 17.

 

A mérésben való részvétel iskolánk hatodik és nyolcadik évfolyamos diákjai számára kötelező.

 

A mérés napja tanítási napnak minősül, melyet az érintett tanulók a mérésben való részvétellel teljesítenek. A mérésen való részvétel, illetve távolmaradás elbírálására a tanórai foglalkozásokon való részvételre, illetve a tanórai foglalkozásokról való távolmaradásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

 

A tanulóknak tollat (póttollat) kell magukkal hozni, egyéb felszerelésre nem lesz szükség.

Azok a tanulók, akik befizették a tízórait, ebédet és uzsonnát az iskolában megkapják. Akik az iskolában nem igényelték az étkezést, elegendő élelmet hozzanak magukkal, mert az írásbeli vizsga befejezése után (11,30 óra) a szóbeli vizsgára kerül a sor.

 

Minden tanuló a büfénél gyülekezik 9.30-kor, ahol az étkezősök megkapják a tízórait.

 

Termek beosztása:

 

  • 8.a osztály általános tantervű haladó csoport: emelet 131-as terem
  • 8.b osztály általános tantervű normál csoport: emelet 132-es terem

 

A tanulók a mérés megkezdése előtt kapnak egy azonosító kártyát, amelyen a mérési azonosítójuk szerepel. Az azonosító kártya funkciója:

  • egyrészt a tanulók ellenőrzik, hogy a kártyán lévő mérési azonosító egyezik-e a feladatlap címkéjén szereplő mérési azonosítóval (a feladatlapra ugyanis a nevüket nem írhatják rá).
  • másrészt a feladatlapok kijavítása után az eredményeket évfolyamonként mérési azonosító szerint az iskola honlapján közzétesszük 2017. június 30-ig, így azt a diákok és szüleik is megtekinthetik. Az azonosító kártyát a tanulók a mérés befejezése után hazaviszik.

Az idegen nyelvi mérés írásbeli része papír alapon kerül lebonyolításra. A feladatlap kitöltése alatt sem szótár, sem más segédeszköz nem használható. A füzetben a feladatok utasításai idegen nyelven szerepelnek.

 

Az idegen nyelvi írásbeli mérés időtartama 2×30 perc.

A mérés a következő részekből áll:

 

  • olvasott szöveg értése
  • hallott szöveg értése

A feladatlap két részének kitöltése között 10 perc szünetet tartunk.

 

 

Az olvasott szöveg értése esetében a vizsgarész célja annak mérése, hogy a tanuló a számára ismerős témákban meg tud-e érteni olyan rövid, egyszerű és konkrét szövegeket, amelyek gyakran használt mindennapi nyelvezetet használnak. Ki tudja-e szűrni a szükséges információt egyszerű nyelven megírt leírásokból.

A hallott szöveg értése esetében a vizsgarész célja annak mérése, hogy a tanuló meg tudja-e érteni a hétköznapi életben legfontosabb témákkal kapcsolatos, személyes igényei kielégítéséhez szükséges fordulatokat. Ki tudja-e szűrni a rövid, lassú és világos beszédű hangfelvételekről a számára szükséges lényeges információt.

 

Kérem a szülőket, hogy a mérés zökkenőmentes lebonyolításában legyenek a segítségünkre.

 

 

Ebes, 2017. május 12.

 

 

Szűcs Norbert

intézményvezető

 

Download PDF