Hírek

Mozdulj a klímáért! akcióhét eseményei

Iskolánk ismét benevezett a Mozdulj a klímáért! akcióhétre, melyet a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség szervez immár 10. éve.

2022. október 3-tól 7-ig osztályonként gyűjtöttük a zöld mérföldeket. Összesen 2655 zöld mérföld gyűlt össze a rollerral, gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel történő iskolába érkezésekből és hazajutásokból. A klímahéten kívül is így közlekedünk, a fedett kerékpártárolók mindig tele vannak kerékpárokkal és rollerekkel.

Az European Climate Foundation támogatásának és a Levegő Munkacsoport közreműködésének köszönhetően az érdeklődő intézményeknek a Klímaszövetség térítésmentesen  biztosít egy egyszerű levegőminőség-mérő készüléket, amellyel a diákokkal közösen folyamatosan nyomon kísérhetik az iskola környezetének levegő-tisztaságát, összehasonlíthatják más, a programban résztvevő iskolák, óvodák adataival, de akár a világ más részein élők eredményeivel is! A készülék a levegőben lévő szállópor mennyiségét méri. Fontos számunkra a tiszta levegő, ezért kihasználtuk a felajánlott lehetőséget és igényeltünk egy levegőminőség mérő készüléket, amit hamarosan meg fogunk kapni.

Közösségi akcióként képeslapokat írtunk és rajzoltunk a klímatárgyalóknak. Az idei Klímacsúcs novemberben Egyiptomban lesz, ahol a világ országainak fontos döntéseket kell hozniuk az éghajlatváltozást okozó gázok kivezetésének felgyorsításáért, a klímaváltozás hatásait leginkább elszenvedő fejlődő országok megsegítésére. A magyar gyerekek képeslapjait a Klímaszövetség juttatja el a döntéshozóknak, akiket határozott döntések meghozatalára kértünk vidám, boldog jövőt elképzelő rajzainkkal!

A komposztálás ünnepnapján a Kompomata üzembe helyezésével arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a levelek elégetése vagy a növényi hulladékok szemétbe dobása helyett komposztáljunk, így visszajuttatjuk a tápanyagokat a talajba.

Tóthné Leiter Júlia szervező

Download PDF