Pályázatok

Beszámoló a 2022. 06. 27-től kezdődő Csodaszarvas napközis táborról

2022. június 27-július 01-e között rendeztük meg EFOP-3.3.5-19-2020-00078 “Az ég ura, turul madár felszállott az égre” pályázat alapján a Csodaszarvas Napközis Tábort 20 fő második osztályos tanuló részére Nagy Anita és Fodor Barbara tanítók vezetésével.

A tábor bázisa a 2. a osztály tanterme volt. A gyerekek megismerkedhettek elődeink ételeivel, mindennapi használati eszközeivel, régies szavakkal (szókincsbővítés), régi szokásokkal, hagyományokkal. A fókuszban a házimunkák szerepeltek, mint a sütés-főzés a kemencében, a nagymosás.

Ezeket kiegészítették hétfőn a honfoglaló magyar őseinkről szóló érdekességek: az ősi harcmodor, a visszacsapó íj bemutatása, kipróbálása, ami a gyerekek nagy kedvence volt.

Kedden ellátogattunk Ebes község „kemencéjéhez”, szerdán pedig népmesei hagyományokban kutattuk az ősi ételek titkait. A keddi és szerdai foglalkozásokon a rajzolás és éneklés művészeti képességfejlesztés nyomán szép rajzok, gyurma-alkotások születtek, közösen tanult népdalok csendültek fel citerakísérettel.

Csütörtökön a Nyíregyházi Skanzenben bőrözést próbálhattak ki a gyerekek, bőrkarkötők készültek a kis csuklókra. Megtekintettük a kállósemjéni porta parasztházának berendezéseit és kipróbálhattuk, milyen volt régen a nagymosás és a sulykolás. Gazdag élményeket vittünk haza a tarisznyánkban.

Péntek délelőtt a hétfői drámajáték után folytatódott az irodalalmi drámafoglalkozás, majd elültettük az iskola udvarára a „mesefát”. Délután eljött hozzánk a „madarász” bácsi és bevezetett a madárszelídítés és betanítás tudományába bennünket. Láthattunk vándorsólymot, karvalyt és héját. Zárásként összefoglaltuk élményeinket és a nekünk tetszőket ki is emeltük.

A gyerekek élményekkel gazdagodva térhettek haza, biztosan köztük lesz a dinnyeevés és a jégkrémezés is. Szorosabbra fűzték barátságaikat és sok új-régiséget vittek haza magukkal.

Tábori segítőink Fodor Tamás Levente és Kicsi Dóra 11. évfolyamos diákok voltak.

Nagy Anita és Fodor Barbara

Download PDF