Hírek

Klíma- és környezetvédelmi tudatosságra nevelés VR űrutazással!

Folytatás vagy újrakezdés címmel került megrendezésre 2021. november 9-11 között a XXIII. ORSZÁGOS KÖZOKTATÁSI SZAKÉRTŐI KONFERENCIA.

A konferencián előadott az egyik workshopon Zentai István a Spacebuzz program magyarországi alapító – vezető tanácsadója a “Klíma- és környezetvédelmi tudatosságra nevelés VR űrutazással!” címmel.

Korábban beszámoltunk róla, hogy iskolánk is részt vesz a Spacebuzz programban, így a workshopon képviselettel voltunk, mint bevont intézmény.

A tájékoztató során Zentai István beszélt a Spacebuzz oktatási program célkitűzéseiről, a mostani és jövőbeni alkalmazási területeiről, terveiről, a program hasznosságáról, szemléletformálásáról, környezetei neveléséről és program oktatási módszereiről, fókuszban a STEAM oktatási módszerrel.

Elmondta, hogy a 21. századi oktatásban egyre nagyobb szerepet kapnak a kreatív problémamegoldó kompetenciák és az innovációs megoldások. Fejlődtek az ismeretek átadásának módszerei is, a nyugati oktatásban például egyre népszerűbb az élményalapú tanítás, amely biztosítéka lehet gyermekeink sikerének a jövő munkaerőpiacán.

A STEAM-metodika, az élményalapú tanulás és tanítás lényege, hogy a jelenségekre koncentrál és az azokban megjelenő többrétű tudásra, mintsem a tantárgyakra bontásra alapoznak. Gyökeresen más pedagógia és oktatási módszer, mint ami ma Magyarországon működik. A jelenlegi NAT2020 nem tartalmazza, azonban a jövőben ennek elterjedése elengedhetetlen.

A STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) oktatási struktúra célja, hogy a diákok játszva tanulhassák a reál és természettudományi tárgyakat. A STE(A)M a reál tantárgyak mellé beemelte a képzésbe az összes (All) tudomány területét.

A SPACEBUZZ PROJECT a STE(A)M tanulási módszert is alkalmazó oktatási program, amely felkészíti és elviszi a gyerekeket egy virtuális űrutazásra, miközben tudatosítja bennük a klíma- és környezetvédelem, valamint a természettudományok fontosságát.

További részletek a programról az alábbi linken:

https://spacebuzz.hu/

spacebuzz_honlap

spacebuzz-alapitvany-egyoldalas-page-001

konferencia

Download PDF