Hírek

Beszámoló az EFOP-3.2.3-17-es pályázat keretében megvalósult Makerspace – Digitális modellezés képzésről

5 napon keresztül 2 kollégámmal együtt – Tóthné Leiter Júlia tanárnővel és Kása Sándor intézményvezető helyettessel – az EFOP 3.2.3-as Digitális környezet a köznevelés pályázat keretében továbbképzésen vettünk részt Budapesten. A továbbképzés során bepillantást nyertünk alkotópedagógiai módszertanba, Makerspace és DKA környezetben. Sokak számára talán ismeretlen lehet ez a környezet pedig világszerte, több mint 15000 működik iskolákban, könyvtárakban, múzeumokban.

Hazánkban először a Makerspace.hu csapata nyitott elsőként Digitális Közösségi Alkotóműhelyt Budapesten. Az alkotóműhely a 3D nyomtatóktól kezdve a lézervágón, a CNC esztergán keresztül az elektronikai eszközökig, szerszámokig mindennel rendelkezik, ami a 21. századi oktatást egy más szintre emeli egy újfajta pedagógiai szemlélettel. A képzés során megtanultuk a 3D tervezést és nyomtatást, mikrokontroller programozással ismerkedtünk meg, elsajátítottuk a vektorgrafikus tervezés és lézervágás alapjait.

Az alkotópedagógia lényege, hogy megtanítsuk a gyerekeket úgy tanulni, hogy valódi technikai vagy társadalmi problémákra keresnek megoldást. Ennek következtében társaikkal együttműködve elkészítik és bemutatják saját fizikai tárgyaikat, alkotásaikat akár egy társasjáték vagy egy egyedi háromdimenziós tárgy formájában.

A projekt támogatására iskolánk 2 db 3D nyomtatót kapott, melyet nagyon várunk, hogy a képzésen szerzett tudást átadva kipróbálhassuk tanulóinkkal.

Kulcsárné Toroczkai Dóra

tanító

maker1maker2maker3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

szechenyi_2020

Download PDF