Hírek

Ebesen táboroztak a Hajdúszoboszlói Járás ifjú polgárőrei

2022. augusztus 4-7. között Ebes település adott helyet a VI. Járási Ifjúsági Polgárőr Tábornak. A Nádudvarról, Nagyhegyesről, Hajdúszoboszlóról, Balatonszárszóról és Ebesről érkező fiatalok és kísérőik közel 50 fővel vettek részt a tábor programjaiban.

Nagy örömünkre szolgált, hogy immár hatodik éve folyamatosan működik ez a – tanulásra, közösségépítésre és kikapcsolódásra egyaránt kiváló – tábor, melynek megálmodója Balogh László, az Ebesi Polgárőr Egyesület vezetője.

A tábor célja elsősorban az volt, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek a polgárőri és rendvédelmi pálya rejtelmeibe, a közösségi szolgálatba. E célt sikerült megvalósítanunk  színes, interaktív szakmai bemutatókkal, programokkal, a mentősök, rendőrök, katonák és  polgárőreink, pedagógusaink irányításával. Ezen felül vidám hangulatú, sport-és ügyességi játékok, csapatversenyek, KRESZ-vetélkedők tették emlékezetessé e négy napot.

Fontosnak tartottuk, hogy az ifjú, leendő polgárőrök megismerhessék a rendező település értékeit, ezért több helyszínen szerveztük az eseményeket. Például: a helyi múzeumban, a település főterén történt a geocaching; a sport -és ügyességi vetélkedő, a DISCO a helyi Általános Iskolában zajlott, amely egyben a szállás helyéül is szolgált; a Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet ebesi képviselőinek bemutatója,  az izgalmas éjszakai bátorságpróba, valamint a koncert, a Nagyparkban volt megrendezve. A szokásosnál kissé hosszabb időtartamú tábor és a Magyar Falu Program pályázatán nyert anyagi támogatás lehetővé tett egy budapesti utazást is. Ellátogattunk az Országos Rendőr-főkapitányság székhelyére, ahol betekintést nyertünk a BRFK Bűn-és Balesetmegelőzési Centrum munkájába. A nap további részében a Csodák Palotájában izgalmas órákat tölthettünk el. Zárásként mindezeket az utolsó napon a nádudvari strandolás tette teljessé.

Örömmel konstatáltuk az ebesi és a vendéggyerekek közötti, új barátságok létrejöttét. Reméljük, hogy a  leendő polgárőrök élményekkel tele, sok tapasztalattal, tudással felvértezve, szép emlékekkel tértek haza.

Íme néhány visszajelzés a táborlakóktól:

„- Mozgalmas és egyben izgalmas napok állnak mögöttünk. A sok érdekes program összekovácsolt bennünket. Az élmények mellett tudásunkat is gyarapíthattuk, amelyek az életben a segítségünkre lehetnek.”-nyilatkozta Kovács Nina nádudvari ifjú polgárőr.

„- Számomra a tábor nagyon kellemes volt. Kedvencem volt a geocaching, mikor az összetett játékos feladat teljesítése miatt körbe kellett menni a községen. Így megismerhettük településünk nevezetességeit és közben jó sokat  gyalogoltunk.”- Nagy Zsuzsanna helyi táborlakó szavait idéztem.

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a tábor sikeres lebonyolításához. A teljesség igénye nélkül: Kása Sándor táborvezetőnek, Zelízi Mária, Bálintné Bagdi Ibolya  és Zsigmond Mónika pedagógusoknak,  hogy szabadidejükben szerepet vállaltak a tábor előkészületeiben, a programok lebonyolításában valamint az ifjú polgárőrök kisérésében, felügyeletében. Köszönet jár valamennyi polgárőrünknek a segítségükért: Erdődiné Szabó Editnek és Pajzos Istvánnénak, akik a gyerekek felügyeletében és utazásában vettek részt. Köszönöm Eigerné Bartusz Andrea, Kiss Lajosné, Szűcs Norbert, Sós Barnabás és Szatmári Gábor együttműködését is.

Az VII. Járási Ifjúsági Polgárőr Tábor rendezője a következő évben Nádudvar lesz, ahová várjuk az egész iskolai évben aktív kispolgárőrök jelentkezését.

 

Balogh László

Ebesi Polgárőr Egyesület elnöke

 

 

Download PDF