Hírek

EBES OTTHONUNK – búcsúzik Osello Aron, Noel és Leonor

Tele bőröndökkel és vegyes érzelmekkel szállt le 2021.aug.29-én a Milánó – Budapest járatról családunk. Egy utazás, egy kaland, egy várva várt időszak kezdete.
10 hónap egy idegen országban. Magyarország. Az elmúlt évek során számos vakáció, családi látogatás, afféle „túristáskodás” helyszíne volt és most végre az otthonunk lehetett, kinek először és kinek 20 év távlatából.
Mint minden nagyobb változás a gyerekek életében – de valljuk be őszintén, még a mi felnőtt éveink során is – izgalommal, elképzelésekkel és legfőbbképpen kíváncsisággal teli.
Így történt ez velünk is mikor először léptünk be az Ebesi Arany János Általános Iskola kapuján. Már önmagában véve az évnyitó ünnepi hangulata meglepte a gyerekeket, az olasz iskolarendszerben nem jellemző a Magyarországon jól bevált ünnepélyesség.
(Ez még csak az a kezdet volt, olyan szerencsések voltunk hogy még a ballagást is átélhettük egészen közelről.)

ballagas-ebes

Szeretnék édesanyaként megosztani egy személyes gondolatot. A 10 hónap alatt egy szomorú szempárt, egy visszautasító választ de még csak egy kora reggeli nehéz indulást sem tapasztaltam (pedig valljuk be őszintén a 0. óra a magyar januári klímaviszonyok mellett nem olyan egyszerű). Meggyőződésem hogy mindezt sokban köszönhetjük a közösség páratlan befogadóképességének.
Úgy gondolom hogy leghitelessebben a gyerekek gondolataival tudnám összefoglalni „interkultúrális” tapasztalásainkat:

A MAGYAR ISKOLARENDSZER AZ ÉLETRE TANÍT
Nem kellett hozzá több, mint néhány nap és a gyerekek fogalmazták meg ezt a mondatot: „A magyar iskolarendszer az életre tanít”.
A nyitott kapuk, a gyakori szünetek és a közösségbe vetett bizalom – a tanárok és szülők részéről – hosszútávon meghozzák a várt eredményt. A gyerekek koruknak megfelelő életszituációkon keresztül készülhetnek fel a nagy betűs életre az iskola biztonságos négy fala között. Ahol a kötelességtudat a jól szervezett napi rutinnak köszönhetően észrevétlenül kialakul már egészen kis korban. Iskolarádióval, közös gyűlésekkel és a jövő szakmáira is kiterjedő ismeretekkel konkrét, gyakorlatias módon.

foci-ebes

SPORT
A sportszerek, sportpályák akadály nélküli használata. Iskola időben és azon túli sportprogramok szervezése. Fiúknak, lányoknak sportolási lehetőség és ne feledkezzünk meg mindennek a logikus és komfortos kivitelezéséről. Kosárlabda- és futballpályák, játszótér és a közeli futópálya kényelme valódi családi minőségi programok otthona.

KULTÚRA, KREATIVITÁS ÉS MŰVÉSZET
Iskolai kirándulások, pályaválasztási látogatások, könyvtári programok és rendszeres, széleskörű délutáni kreatív foglalkozások állnak a tanulók rendelkezésére melyek olykor még komoly elismerést is hoznak!

oklevel-ebes

KÖZBIZTONSÁG
Kicsik-nagyok biztonságos, civilizált körülmények között közlekedhetnek az egész település területén, ahol egy mosoly, egy üdvözlő szó sosem hiányzik. Mindehhez az iskolán belül kapcsolódó KRESZ játékos elsajátítása és a környezettudatos életmóddal kapcsolatos kezdeményezések párosulnak.

A GYERKEK NYITOTTSÁGA, SEGÍTŐKÉSZSÉGE
Már az első nap vidám kis társaság kísérte haza a gyerekeket az iskola után, akik hozzám fordultak néhány információért hogy minél hatékonyabban tudják segíteni az új osztálytársak mindennapjait. A barátság, a szimpátia és az empátia túlmutat bármilyen nyelvi nehézségen (természetesen a papírgyűjtés is segít egyéb közös szórakoztató programok mellett). Boldogan kijelenthetem, hogy a magyar nyelv elsajátítása terén is rengeteget fejlődtek a gyerekek a közösségnek és az iskola oktatási rendszerének köszönhetően az elmúlt 10 hónap alatt.

KÖZÖSSÉGI ÖSSZETARTÁS
Az iskolán belül és kívül is példamutató a mások segítése, a gondoskodás mely körülöleli az ebesi lakosságot.
A fent leírtakat olvasva elképzelhetően vannak olyanok akik nem értik hogy miért olyan nagyszerű a 45 percenként bekövetkező szünet, az aktív sport- és kulturális élet vagy a közbiztonság. Ez nem mindenhol van így sajnos. Ez a néhány sor hasznos lehet arra is, hogy egy kicsit még jobban értékeljük mindazt ami körülvesz bennünket Ebesen és gyermekeinket a helyi általános iskola falai között.

Köszönet mindazoknak akiket megismerhettünk, segítették, támogatták utunkat és legfőbbképpen reméljük hogy mi is egy kicsit színesebbé, gazdagabbá tudtuk tenni a 2021/22-es tanévet.
Külön köszönet Szűcs Norbert Igazgató Úrnak aki lehetővé tette ezt az interkulturális iskola évet, Deák Csillának aki a bürokrácia útvesztőjében volt nagy segítségemre, Dzsudzsák Natáliának akik nem csak a 3.A osztályfőnöke hanem attól sokkal-sokkal több, valamint Kiss Rúni Norbertnek és segítőinek a futball területén tett fáradhatatlan és eredményes munkájáért.

Kellemes nyarat kívánunk mindenkinek a csizma sarkából!

Köszönettel:
Hagymásy Orsi
Osello Aron, Noel és Leonor

Torino, 2022.07.11.

Download PDF