Hírek

Pető Lackó sporteredményei, valamint a sikerek velejárói

2021. december 17-én Budapesten rendezte a KSI (Központi Sport- és Ifjúsági Sportegyesület) a sportlövők XV. Országos Postaversenyének döntőjét.

A megmérettetésen Pető Lackó 6. b osztályos tanuló légpisztoly 20 lövéses versenyszámban a dobogó legfelső fokára állhatott!

A már hagyományosan, minden év végén megrendezett többfordulós versenyben a sportlövők saját egyesületükben, saját pályájukon lőttek több fordulóban. Minden egyesület elküldte az eredményeket a rendező KSI-nek, majd a legeredményesebbek – meghívás alapján – a döntő keretében a Nemzeti Lőtéren mérték össze tudásukat.

Lackó ezt a kiemelt versenyt megnyerte, mint ahogy 2 héttel korábban Győrben a Magyar Sportlövők Szövetsége által rendezett korosztályos Országos Bajnokságot is!

Ez jelentős sikernek mondható, hiszen rövid időn belül többször is bebizonyította, hogy az ország legjobbja a versenyszámában! Edzője, sportegyesülete is kijelentette, hogy nagyon szépen zárta a 2021. versenyévet. Eddigi kitartó, szorgalmas munkája beérett.

Kérdezhetjük: “Miért ezt a sportágat választotta ő és honnan a tehetség?”

Lackó 2 évvel ezelőtt, 10 éves korában kezdett versenyezni. Kisebb korában több alacsonyabb szintű versenyen is részt vett. Édesapja sokszoros magyar bajnok (mai napig országos csúcstartó), Európa- és világbajnok, olimpikon sportlövő, edző; anyukája diákolimpiai bajnok, kétszeres országos bajnok. Lackó tehetsége hamar megmutatkozott (1. kép). 4 évesen lőtt életében először légpuskával nagyon ügyesen (2. kép). Pici korától a sportlövészet közelében nevelkedett, szülei sportegyesületet alapítottak és apukája légfegyveres lőteret üzemeltet. A technikai és a személyi feltétel tehát adott a gyerekek – Lackónak két nővére van – számára a sportág elsajátításához és a versenyzéshez egyaránt. Mindezek ellenére soha nem kényszerítették egyik gyermeküket sem, hogy a sportlövészetet űzzék és nincs olyan elvárás sem, hogy majd valamelyik gyermek viszi tovább a „hírnevet”.

Lackó hetente kétszer jár edzésre és szinte minden második hétvégén részt vesz valamilyen versenyen az ország különböző területein. Ez sok időt elvesz és lemondásokkal is jár. Egy edzés általában másfél óra és keretében több feladata van a versenyzőnek, ez attól függ, milyen felkészülési időszak zajlik éppen. Mivel az ő számában légpisztollyal egy kézzel lőnek a versenyzők (a pisztolya súlya 800 gr), nagyon fontos, hogy a kar stabil legyen, minél kevésbé mozogjon. Ez különböző fizikai edzésekkel és erősítő gyakorlatokkal érhető el. Mindezek mellett a sportlövőnek fontos az általános állóképesség, tehát szükséges az úszás, futás, erősítés, vagy éppen valamilyen más kiegészítő sportág űzése. Lackó a focit választotta. Ezzel a plusz sporttevékenységével jót tesz az izomzatának, a tüdőkapacitása és a vérrendszere fejlődik, valamint egy csapatsportágban is megméreti magát szemben a lövészet egyéni jellegével.

A jelenleg 12 éves fiú már tervekkel, célokkal néz a jövőbe. A sport, az akarat, szorgalom egy katonai pályát feltételez… már, ha hihetünk annak a sok érdeklődő kérdésnek, kutakodásnak, játéknak, ami Lackó részéről a honvédségi tevékenységekre irányul. Kívánjuk, hogy így legyen!

Eddigi eredményeihez szívből gratulálunk, további sok sikert, türelmet, kitartást kívánunk!

Download PDF