Hírek

Csak egy Földünk van!

A Mozdulj a klímáért! akcióhéten, október 4-11. között, osztályonként gyűjtöttük a zöld mérföldeket. A kampány során a gyerekek által jelképesen összegyűjtött zöld mérföldeket a szervezők eljuttatják a döntéshozó politikusoknak , azzal a céllal, hogy  az ENSZ klímacsúcson olyan döntéseket hozzanak, amelyek a globális felmelegedést 1,5 fokon belül tartják.

Minden környezetkímélőbb közlekedési módért (gyalog, kerékpárral, rollerrel, gördeszkával, busszal), amikor iskolába jöttünk, járt egy- egy zöld mérföld. Ha egy nap valaki nem evett húst (ezzel hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a légkörbe, és kisebb legyen az elfogyasztott ételek ökológiai lábnyoma) vagy helyben termelt élelmiszereket evett, akkor azért is kaphatott két zöld mérföldet.

Október 7-én egy közös élőképet is készítettünk ebből az alkalomból. Katona Erika tanár néni felrajzolt a díszudvarra egy kört és négy téglalapot. A napközisek, a téglalapokba, szép, színes rajzokat  készítettek aszfaltkrétával. A rajzok témája a Föld, az állatok, növények, természet, vagy ezek védelme. A nagyszünetben mindenki kijött a díszudvarra, és a felrajzolt körbe együtt beálltunk egy közös fotóra. Ez a kör jelképezi a Föld nevű bolygónkat, amiből csak egy van!  Ha mindenki úgy szeretne élni, mint egy átlag magyar, akkor kettő, ha úgy, mint egy amerikai egyesült államokbeli, akkor öt Földre lenne szükségünk! De a Földből nincs több, csak ez az egy! Ezzel az élőképpel arra hívjuk fel mindenki figyelmét, hogy még jobban vigyázzunk a természetre, környezetünkre és éljünk fenntartható módon.

A 3.a osztályos gyerekek Dzsudzsák Natália tanító nénivel egy verset is írtak ebből az alkalomból. Az akcióról Varga Fruzsina, Petőné Kiss Judit tanítónénik és Kissné Lantos Éva igazgató helyettes néni készített fotókat. Az elkészült fotókat és verset egy kisfilmbe rendezte Tóthné Leiter Júlia tanár néni, az akcióhét szervezője.

Download PDF