Hírek

Erzsébet “Hagyományőrző” Napközis Tábor

A hagyományőrző táborban július 12 és 16 között 49 tanuló vett részt.

A tábor programjában elsősorban a magyar néphagyományok ápolása, megismertetése volt a szervező tanár nénik célja, de a mai kor technikáját is felhasználták a színes programok során.

Hétfő délelőtt elrejtett képdarabokat kutattunk fel, amiből népviseletek, őshonos magyar állatfajták és régi konyha fotóját raktuk ki. Az ismerkedős játékokban sokat nevettünk. A hagyományőrző  kvízben többek között az ice és a gondolkodó szék jelentését is megtudtuk. Délután a csendes pihenő alatt az info teremben élveztük a modern kor vívmányát, a klímát. Uzsonnáig levendula mintás fadobozt készítettünk dekupázsolással és népitánc lépéseket tanultunk.

 Kedden délelőtt megtanultuk az Adj király katonát című népi játékot.  Ezután a hőségben jólesett a fürdőruhás vízipisztolyozás. Ebéd után hűsöltünk, tovább ismerkedtünk a népitánccal, hűtőmágnest készítettünk és a Zsongvölgyi Haditorna Egylet ötpróbáján vettünk részt.

Szerdán a Hajdúböszörményi skanzenbe utaztunk autóbusszal. A nagy forróságban kemény csatát vívtak az A és B osztályosok a „parasztolimpia” versenyszámaiban, úgymint vízhordás lyukas kannával, dióhordás fakanállal, kötélhúzás. Végül döntetlen lett az izgalmas verseny. Ezután pogácsát szaggattunk, amit a kemencében sütöttek meg. Nagyon finom volt! A módos gazda házának megtekintése után a skanzen udvarán játszottunk.

 Csütörtökön Enikő néni elhozta a kutyáját, Cselét, akivel jót labdáztunk, majd elballagtunk a falu szélére, ahol legelésző lovakat figyeltünk. Mesi még az egyik hátára is felülhetett. Visszafelé a kisparkban játszottunk egy jót. Délután fagyiztunk, majd agyagedényt készítettünk hurkatechnikával.

Pénteken mindenki ünneplőbe öltözött. A lányok büszkén feszítettek a takarítónénik által gyönyörűen kivasalt népi ruhákban. A fiúk a saját ünneplő ruhájukban, kalappal a fejükön szintén nagyon csinosak voltak. Kezdődhetett a táncház. Csárdás, ördög útja, pingvintánc, körjáték követte egymást. Perdültek a szoknyák, fordultak a legények, olyan hangulat kerekedett, hogy héthatárba elhallatszott!

A tábor zárásaként a hét alatt összegyűjtött jutalompontjainkkal különböző tárgyakra licitálhattunk a tábori vásáron, majd egy izgalmas Kahoot!-ban a skanzenben hallott dolgokat elevenítettük fel.

Itt a vége, fuss el véle!

Köszönjük Kissné Lantos Éva igazgató helyettes néni sok szervezőmunkáját az Erzsébet táborokért! Köszönjük Tálas Enikő, Makainé Rácz Borbála, Kádárné Domán Gyöngyi, Trefán Gabriella és Arany Edina tanár nénik minden táborban töltött percét, az érdekes programokat!

A gyerekek nevében lejegyezte: Tóthné Leiter Júlia táborvezető

 

Download PDF