Hírek

„Iránytű” Pályaorientációs nyári tábor 2021. 06. 21 – 25. 7. b osztály

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésének jóvoltából az osztályunk részt vehetett a fent említett héten különböző debreceni középiskolák pályaorientációs táborában.

A hét folyamán több iskola és üzem életébe tekinthettük be, megtudhattuk, hogy milyen képzések folynak az egyes iskolákban. Mindenütt nagy szeretettel fogadtak bennünket, a gyerekek nemcsak elméleti tájékoztatást kaptak, de gyakorlati feladatokat, munkákat is kipróbálhattak. Ezek a gyakorlati munkák nagyon nagy sikert arattak a gyerekek körében, kíváncsian, érdeklődve végezték a rájuk bízott feladatokat.

Az első nap DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola fogadott bennünket, ahol a fiúk a konyhában, a lányok a cukrászműhelyben dolgoztak.

Amit főztek és sütöttek, azt fogyasztottuk el ebédre. Nagyon finom volt, ügyesek voltak. Elmondhatom, hogy nagyon élvezték.

Délután pedig a kereskedelmi résszel, ezenbelül is a csomagolással ismerkedtek, csokoládé, könyv és más ajándékok különleges csomagolását sajátították el.

A második nap DSZC Péchy Mihály Építőipari Technikumba látogattunk, ahol központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, épületgépész technikus képzés folyik többek közt.  A csoport három részre volt osztva és körforgásban folyt a feladatok elvégzése, így mindenki mindent kipróbálhatott. A gyerekek megismerkedhettek különböző anyagok (fém, fa, csempe, tégla) megmunkálásával. Falat raktak téglából, csempét vágtak, fát munkáltak meg, és fémet hajlítottak, heggesztettek. Nagyon aktívan vettek rész minden munkálatban.

Ezután ebéd következett a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum ebédlőjében és ez így volt minden nap, ahol bőséges és nagyon finom ételeket fogyaszthattunk el.

Délután a BUMET Hungary Kft-nél jártunk üzemlátogatáson. A cég fő tevékenysége lemezalkatrészek és komplett összeállítások fejlesztése, gyártása, szerelése ill. szerszámok készítése. Először egy bemutatón megtudhattuk, hogy mióta van Magyarországon a cég és mi a fő profiljuk. Ezután egy gyárlátogatáson vettünk részt.

A harmadik nap a DSZC Beregszászi Pál Technikum következett. Itt elsősorban előadásokat hallgattak a gyerekek, némi számítástechnikai feladatokat végeztek. (programozás)

Délután a R.R. Donnelley Nyomdába vezetett utunk. Itt megismerkedhettek a gyerekek a legújabb nyomdaipari technikákkal. Két részre lett az osztály osztva, az egyik fele gyárlátogatásra ment, a másik pedig megnézett egy ismertetőt a gyárról, majd egy rövid kis vetélkedőn vettek részt. Utána cseréltek.

A negyedik nap a DSZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium következett. Nagyon nagy szeretettel fogadtak bennünket és itt is két részre lettünk osztva. Az egyik csoport játékos programozási feladatot végzett, a másik csapat a műhelybe ment és gyakorlati oktatáson vett részt. Az elkészített terméket haza is vihették.

Délután az ebesi iskola tornatermében került sor a szakmák kipróbálása VR-szemüvegen keresztül. (vendéglátás, kreatív, építőipar, gépjárműipar) Nagyon élvezték. Itt értékes ajándékokat is kaptak a gyerekek.

Az ötödik nap a DSZC Kreatív Technikumban jártunk. Itt megismerkedhettek a gyerekek a dekoratőrök, fodrászok, kozmetikusok, grafikusok munkájával. A bátrabbak új frizurát készíttettek maguknak, sminket és tetoválásokat (lemosható) is vállaltak. Volt, aki mind a hármat bevállalta.

Összegezve az egy hét eseményeit, egy nagyon jól megszervezett pályaorientációs héten vettünk részt. Köszönet érte a szervezőknek, Liptai Dórának és Jeneiné Zsula Ildikó az Iparkamara részéről és Tálas Enikő kolléganőnek. Határozottan állítom, hogy a gyerekek nagyon élvezték minden iskola bemutatóját és gyakorlati feladatait. Több gyerek is mondta, hogy neki segített a pályaválasztásban az, hogy megismerkedhetett az iskolák jellegével.

Köszönet illeti az iskolákban minket fogadó szakembereket, kollégákat, akik igazán nagy szakértelemmel és türelemmel foglalkoztak velünk. Köszönjük a sok ajándékot.

S végül a diákok véleménye, melyet az osztálytitkár foglalt össze:

Nagyon tetszett az egész hét programja: de legjobban a Vendéglátóipari iskola tetszett, mert magunknak főzhettük, süthettük meg az ebédünket. A Kreatív Technikum is érdekes volt és mindenki megszépült a délelőtt során. Köszönjük a programot és az ajándékokat is!

Download PDF