Hírek

Pályaorientációs együttműködés a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával

Tisztelt Szülők!

Kedves Nyolcadikosok!

Az elmúlt évek kiváló együttműködésének eredményeként 8. osztályos tanulóink kiemelt támogatást kapnak a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről, hogy az Orientify karrierajánló tesztjét ingyenesen tölthetik ki elsőként a megyében!

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2012. óta folytat pályaválasztást segítő tevékenységet, melynek célja, hogy a továbbtanulás előtt álló diákok megismerjék lehetőségeiket, az előttük álló lehetséges karrierutakat, a rájuk váró Hajdú-Bihar megyei cégeket, gyárakat, vállalkozásokat.

2020. viszont az az év, amikor életünk átrendeződött. Ebben az évben nem könnyű végzős diáknak lenni.

2020-ban a rendezvények és gyárlátogatások elmaradásával a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára kevesebb lehetőség állt rendelkezésre, ahhoz, hogy testközelből ismerhessék meg a különböző szakmák és iskolatípusok kínálatát.

2020. az az év, amikor a pályaorientáció, pályaválasztás, önmagunk megismerése is az online térbe helyeződött.

Tudjuk, hogy az egyre közelgő pályaválasztási döntés a pandémiás helyzetben még nehezebb, és komoly kihívást jelent nem csak a diákoknak, de szüleiknek és az iskolának is, hiszen sok fiatal még a felvételi jelentkezést megelőző hetekben is tanácstalan.

A Kamara reagált a kihívásokra, és ezt az életre szóló döntéshozatalt kívánja újszerű eszközzel megtámogatni, ezért létrejött egy együttműködésünk az Orientify online pálya-és karrierajánló teszttel, amely azonnali visszaigazolást kínál a gyerekek számára; testhezálló szakmákat és karrierutakat is ajánl. Adatbázisa folyamatosan frissül, tartalmazza a szakképzésben tanulható szakmákat, és a felsőoktatásban induló szakokat is. További előnye, hogy a fiatalokra jellemző módon, online térben éri el célközönségét, és a hagyományos tantermi kereteken kívül és belül is használható. A komoly szakmai kutatómunka során kifejlesztett Orientify nem pusztán egy teszt, hanem egy döntéstámogató rendszer.

Ingyenes regisztrációt követően a bárki számára elérhető az orientify.hu weboldalon. A 15-20 perces kérdéssorból álló teszt kipróbálható, de előfizetés nélkül csak egy egyszerűsített eredmény megtekintésére jogosít. A teljes karrierprofil és a szakmaajánlások csak díjcsomag vásárlása után válnak elérhetővé. Ennek költségét most a Kamara átvállalja, így az iskolánk számára díjmentes!

A pályaorientáció itt még nem ér véget. A járványhelyzet megszűnésével, az eredmények alapján az osztályra szabott cég – és üzemlátogatásokra tervezik vinni a gyerekeket, érdeklődésüknek, karrierprofiljuknak megfelelő programot igyekszenek kínálni.

Iskolánk most elsőként a megyében, aki a Kamara finanszírozásában csatlakozik a programhoz!

Köszönjük a lehetőséget!

Tálas Enikő Zsuzsánna

pályaorientációért felelős pedagógus

Download PDF