Hírek

Ebesi Arany a KOMPOSZTÜNNEP MAGYARORSZÁGON 2020-as kiadványában

Tisztelt Érdeklődők!

Ebben az évben 10. alkalommal hirdette meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség a Komposztünnepet (október 10.) és a hozzá kapcsolódó pályázatát.

A jubileum alkalmából 2020. szeptember 25-én, a Környezeti Nevelés Műhelykonferencián bemutatásra kerültek az elmúlt 10 év sikerei és egy olyan jógyakorlat gyűjtemény, mely inspirációt nyújthat mindenkinek, aki a környezeti nevelési munkája során a komposztálásban is mélyebben elmerülne.

A gyűjtemény itt érhető el: https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztunnep-2020 vagy közvetlenül itt.

A mi iskolánk a kezdetektől bekapcsolódott a komposztálás népszerűsítésébe, melynek egyik kedvelt eszközévé vált a kompomata elnevezésű játékosan tanító eszközünk. Ez nem más, mint egy hatalmas doboz, amelynek az oldalán lévő ablakban kérdéseket lehet felmutatni és a gyerekek három lehetőség közül választhatnak. A válaszadás három kis nyílás valamelyikén benyúlva adható meg. Ha jó volt a felelet, akkor a kompomata (vagyis a benne ülő tanuló, vagy felnőtt) egy simítással vagy egy apró ajándékkal (matrica, képeslap, színező) jutalmaz, ha rossz, akkor pedig egy kézre koppintással jelzi, hogy nem volt helyes a válasz. A gyerekek nem tudják megunni, pedig évek óta minden komposztünnepen előkerül ez a csodamasina.

Tanulóink és  kollégáink az évek során megtanulták, hogy mit jelent a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a fenntarthatóság, az újrahasznosítás, a fogyasztói tudatosság, a helyi termékek előnyben részesítése, a vízivás fontossága és még sorolhatnám. Ennek a folyamatnak csak egyik eleme a kompomata, hiszen az előbb említett dolgok nem önmagukban, csakis egymással összefüggésben léteznek. Ezt próbáljuk átadni a mindennapok során a tanórákon, a szabadidőben, a táborokban, a kirándulásokon. Az iskolánkban folyó környezeti nevelés számtalan elismerést kapott már, hiszen Örökös ökoiskola, Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola, Energiahatékony iskola is vagyunk.

Mindig elküldjük a beszámolót a komposztálós napunkról és nagy örömünkre a 2013-as beszámolónk  bekerült  a Humusz jubileumi kiadványába.

További részletek az alábbi kiadvány 43. oldalától olvasható:

https://humusz.hu/sites/default/files/komposztunnep-2020-humusz_0.pdf

Tóthné Leiter Júlia

Ökoiskolai program vezetője

komposztunnep

Download PDF