Hírek

Beszámoló a Tankerületi Szakmai Nap „Állat – asszisztált tanórák” előadásáról

2021. április 14-én online formában került megrendezésre a Tankerületi Szakmai Nap. Iskolánk két előadást tartott a tankerülethez tartozó intézmények pedagógusai számára. A két eseményre közel 90 érdeklődő csatlakozott a megadott felületen.

Az egyik előadás témája az „Állat – asszisztált tanórák” volt, amelyre előzetesen 19 iskola 49 pedagógusa jelentkezett. Nagyon örültünk, hogy azt a kezdeményezést, melyet két éve elkezdtünk iskolánkban (terápiás kutya jelenléte a tanítási órákon) bemutathattuk kollégáinknak. Az állat jelenléte ugyanis hozzájárul az óra minőségéhez. Oldja az iskolai stresszt, kötetlenebb hangulatot teremt, amely jó alapot ad a tanulók fejlesztésének. A kutyának nagy motiváló ereje van, a résztvevők olyan dolgokat is megtesznek a kedvéért, vagy vele együtt, amire egyébként nehezebb rávenni őket. A nebulók jobban koncentrálnak és azok is részt akarnak venni a játékban, akik egyébként valami okból sokszor kivonják magukat a tanórai feladatok alól. A gyerekeknek (és a pedagógusnak egyaránt) nagy élményt jelent a játék és kommunikáció egy olyan élőlénnyel, amely feltétel nélkül szeret, hallgat a szavukra, érzelmeket fejez ki irántuk, és reagál az őáltaluk kifejezett érzelmekre.

Örülünk, hogy a most megvalósult program által mindezen tapasztalatainkat megoszthattuk kollégáinkkal. Az előadás anyaga itt érhető el.

Köszönjük Bakonszeginé Pipó Ilonának és Kirának, hogy rendelkezésünkre álltak. Reméljük a közös, elkezdett munkánk hamarosan újra folytatódik.

Köszönjük  a Berettyóújfalui Tankerületi Központnak a lehetőséget! Bízunk benne, hogy a következő ilyen alkalmat személyes jelenléttel tudjuk megvalósítani.

 

Petőné Kiss Judit

tanító, előadó,

a program iskolai koordinátora

kutya1_modositas

Download PDF