Hírek Pályázatok

Beszámoló a 2021. 06. 28-tól kezdődő Csodaszarvas napközis táborról

Június utolsó hetében igazán vidám, különböző életkorú táborlakókkal valósult meg a „Kicsi nékem ez a ház…” elnevezésű hagyományőrző programokra épülő Csodaszarvas napközis tábor.  A heti programban igyekeztünk megmutatni a gyerekeknek, hogyan fér meg a régi és az új világ egymás mellett. Egy interaktív történeti kirándulást tettünk: mesék feldolgozásával két alkalommal is drámajátékos foglalkozáson vettünk részt, az órákon Réka és Bálint budapesti drámapedagógusok vezettek útunkon a képzeletbeli és mesebeli világba. Hétfő délután ellátogatott hozzánk is Fehér Farkas, azaz Mónus József , többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász, aki kisfilmjei bemutatásával, történeteivel emlékezetes és példaértékű marad számunkra.
Kedden helytörténeti kincskereső játék során felkeresték a gyerekek Ebes nevezetességeit, majd egy élménydús számháborút követően meg is örökítették a látottakat és közösen készítettek egy plakátot.
Szerdán a gasztronómiáé volt a főszerep, pattogatott kukoricát készítettünk, délután pedig kalandos hétpróbát kellett kiállniuk az ügyes kis táborlakóinknak. A nap zárásaként századokkal korábbi játszótéren próbálhatták ki kézügyességeiket, reflexeiket, kreativitásukat.
Elérkezett a várva várt csütörtök, amikor is buszra szálltunk és meg sem álltunk a Nyíregyházi Múzeumfaluig, ahol nemezkarkötőt készítettünk és belecsöppenhettünk egy régi magyar falu életébe. Kipróbálhattuk, hogyan mostak régen az asszonyok, megismertük, hogyan éltek, mivel foglalkoztak, milyen népszokásaik voltak a régi időkben a parasztoknak.
Pénteken délelőtt a magyar népművészet oly jelentős szimbólumát, a pávát jelenítettük meg, mégpedig origami hajtogatással. Ebéd után nagy gondossággal ültették el a kisdiákok a hét lezárásaként a Mesefát. A nap fénypontjaként megismerkedhettünk a magyar mondák legendás madarával, a sólyommal, Jenővel és lakótársával a védett madarak közé tartozó Henriettel. A csillogó szempárok és a mosoly mindent elárult erről az interaktív kalandozásról, amellyel a madarak csodálatos világába látogathattunk el.
A „Tarisznyámba rakom” táborzáró program során kiderült, hogy mindannyian jól érezték magukat a hét alatt, volt, akinek ez volt az eddigi legjobb tábora.  A programok mellett mindannyian dicsérték az ellátást is, hisz nem szenvedtünk hiányt semmiben, melyet a Családi Kajatanya dolgozóinak köszönhetünk.

A tábor a Berettyóújfalui Tankerületi Központ EFOP 3.3.5-as Csodaszarvas pályázatából valósult meg.

Táborvezetők: Kissné Lantos Éva és Subáné Kiss Gyöngyi

Download PDF