Hírek

Bérczes Mihály újra a new yorki DiMenna Center of Classical Musicban lépett fel

A Zichy Géza Alapfokú Művészeti Iskola Ebesen tanító zongoratanáraként 2024. szeptember 01-én 2 év után újra New Yorkban léptem fel szólistaként és kamaraművészként is.
Az IYMC idei versenyére a tavasz folyamán kaptam meghívást és vállaltam az újbóli felkészülést, versenyfelvétel készítést és a dobogós helyezéssel járó újbóli bemutatkozási lehetőséget.
Ebben az évben azonban a verseny alapítója, szervezője Adriana van Rensburg a két évvel ezelőtti színvonalas közreműködésemre is emlékezve most még nagyobb felkéréssel fordult hozzám.
Mindhárom díjátadó koncerten kérte a közreműködésemet és így most 11 szólista new yorki bemutatkozását segítettem. A közös munka során amerikai, kanadai, mongol, lengyel és venezuelai szólistákkal dolgoztam, természetesen angol nyelven.
A felkészülésre, a művek megtanulására most is csak bő egy hónapom volt, de sikerült mind a közel 80 oldalnyi teljesen új kottaanyagot megtanulnom.
Ebben az évben is csak egyetlen próbára volt lehetőség (15, nehezebb műveknél 30 percben) és a második találkozásunk már a színapon volt, a díjátadó hangversenyen.
A mostani alkalom sok váratlan helyzetet hozott. Az énekesek mindegyike a kiadott hivatalos kottától eltérő változatban adták elő a művűket: a musical, filmzene világában ez teljesen természetes. A magyarországi intenzív felkészülésemnek köszönhetően  ez nem okozott semmilyen problémát, sőt az első koncerten résztvevő egyik new yorki zenei vezető és zeneiskola igazgató személyesen is gratulált a színvonalas közreműködésemhez.
Meglepő fordulat volt számomra, hogy a koncert napján egy vietnami zongorista tanítását, koncert előtti megerősítését is kérték tőlem. A harminc perces óra és koncert előtti pszichés segítségem egy nagyon stabil bemutatkozást tett számára is lehetővé: ezt a szülők az esti koncert után többször is megköszönték.
A koncert résztvevői között találkoztam régi ismerőssel is, a Virtuózókban is díjat nyert Varga Nadin is játszott az este hét órás koncerten, kamaraparnerével Barkóczy Zsomborral. A koncert végén bennünket a magyar csapatként emlegettek és hivatalosan így is megjelentünk.
Szimbolikus és fontos jelentősége van annak, hogy a három koncertet az én szóló zongorázásom zárta. Debussy Danse című művét adtam elő nagy sikerrel és elismeréssel.
Ezt a művet legközelebb 2024.október 01-én a Zichy Géza Alapfokú Művészeti Iskola Zenei Világnapi Koncertjén játszom Hajdúszoboszlón a Kovács Máté Művelődési Házban, ahová mindenkit szeretettel várok.
Bérczes Mihály

 

Download PDF