Hírek

Múzeumlátogatás – múzeumi foglalkozás

Iskolánk tanulói (6.a és 6. b osztály) és kísérő tanáraik (Tálas Enikő és Szabóné Tóth Katalin tanárnők) 2024. május 22–én múzeumlátogatáson vettek részt Hajdúszoboszlón, a Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstár nevű új épületében. Itt megnézték a hajdúkat Szoboszlóra telepítő Bocskai István erdélyi fejedelem koronájának és jogarának a nemes és hiteles másolatát. Mint az előadásból megtudtuk a „Hajdúk Szent Koronája” igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan. Az előadó beszélt a korona eredetéről, a koronát díszítő ékkövekről.
Az érdekes és színvonalas tájékoztató után diákjaink részt vettek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson. Itt megtekintettünk egy videót, mely arról szólt, hogy hogyan is készült el a korona másolata, milyen aprólékos munkával készítették el ötvösmesterek több év munkájával. A gyerekek elmondása szerint is nagyon élvezetes volt az előadás.
Ezután került sor a gyakorlati munkára, amikor is a gyerekeknek különböző alakú és formájú kristályokat kellett rézkeretbe helyezniük. Ez a feladat próbára tette a gyerekek kitartását, türelmét és kézügyességét. A kitartás meghozta gyümölcsét, mert akinek sikerült elkészítenie, az akár egy medálként hordhatja is!
Köszönjük a múzeum munkatársainak élvezetes, színvonalas munkáját.

Download PDF