Hírek

Digitális témahét 2024

2024. április 8-12. között immár kilencedik alkalommal került sor a Digitális Témahét megszervezésére, amelynek fő célja a digitális pedagógia módszertanának népszerűsítése az iskolákban.  A program fontos törekvése, hogy a digitális kompetencia-fejlesztés az informatikaórán túl kiterjedjen más tantárgyakra is. Iskolánk az idén négy projektet valósított meg a Digitális Témahét keretei között.

  • A 7-8. évfolyamos tanulókkal angol és digitális kultúra órákon a biztonságos internethasználattal foglalkoztunk. Megnéztük, hogyan tudunk biztonságos infokommunikációs környezetet kialakítani magunk körül, hogyan legyünk tudatosabb média- illetve internet fogyasztók, hogyan tudunk jobban figyelni az adataink védelmére. Kitértünk az internetes zaklatás és bűnözés problémáira is.
  • Az ötödikesek magyar, etika és rajz órákon János vitéz kalandjait dolgozták fel digitális eszközök segítségével. A János vitéz – a hős témájú gondolattérkép készítése a MindMeister alkalmazással  segített a gyerekeknek abban, hogy jobban össze tudják foglalni Petőfi elbeszélő költeményének lényegét, Jancsi vitézzé válását. A Wordwall-os feladatokkal alkalmuk nyílt arra, hogy a megismert irodalmi fogalmakat, szóképek ismeretét elmélyítsék.
  • Digitális alkalmazások matematika órákon
    Az 5-6. évfolyamos tanulók számára a tankerület jóvoltából ebben a tanévben is elérhető a Matific oktatási platform. A felületen a gyerekek matematikai játékokkal játszhatnak, játékos formában bővíthetik  matematika tudásukat. Ezen a héten a törtek témakörben segítette a program a fogalmak megértését, elsajátítását. Gondolkodtató és szórakoztató feladatokkal támogatta az órai differenciálást, mindenki a saját tempójában haladva jutott előre a tananyagban.
    Az alsósok számára szintén a tankerület jóvoltából ingyenesen elérhető a Darts matek alkalmazás. Az 1. osztályosokkal a programmal gyakoroltuk a számok összeadását, kivonását, játszottunk számmemóriát, puzzlet, táblaszínezőt. A darts tábla formája segítségünkre volt az óra tanulásánál is. A programot elsősorban az óra elején használtuk közös laptopon, ill. tableteken is.
  • A másodikosok Az egészség világnapja alkalmából kifejthették, hogy számukra mit jelent egészségesen élni. Közösen szófelhőt készítettek WordArt program használatával, PPT segítségével közösen átbeszélték,hogyan élhetünk egészségesebben,  majd quiz formájában számot adtak az órán hallottakról. 
Download PDF