Hírek

Petőfi projekthét iskolánkban

200 évvel ezelőtt, 1823. január 1-én született Petőfi Sándor költőnk, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja. 2023 Petőfi bicentenáriumi év. A Társadalomtudományi munkaközösség kiemelt feladataként jelölte meg ebben a tanévben a költőre való megemlékezést. 2023. január 20. és 26. között projekthetet rendeztünk. A hét nyitóeseménye az Ebesi Művelődési Házban megrendezésre kerülő Petőfi: A helység kalapácsa című darab, Gál Tamás és Mester István előadásában. Az előadást több felsős osztály is megtekintette.

A projekthét keretében tanulóink Petőfi verseket, megzenésített versek dalait tanulták meg, és adták elő. Az iskolarádióban a költő életének érdekes epizódjait elevenítettük fel és megzenésített verseit hallhattuk. A folyosókon lapbook kiállításokat és rajzkiállítást tekinthettek meg. Az alsó évfolyamon rajzversenyt is rendeztünk, melyet Pap Éva tanitónő koordinált.

1.-2. osztály az Anyám tyúkja,  a 3-4. osztály az Arany Lacinak  versről készített illusztrációt. A következő eredmények születtek:

1-2. osztály:

  1. helyezett  Tarcsa Emília   1.a
  2. helyezett  Huga Zoltán      1.b
  3. helyezett  Bátori Hanna     2.a

3-4. osztály:

  1. helyezett  Huszovics Hanna  3,b
  2. helyezett   Kocsis Bendegúz  3.a
  3. helyezett  Zsíros Viktória   3.b

A hét folyamán játékos irodalmi vetélkedőkre is sor került. Az alsósok versenyét Bálintné Bagdi Ibolya és Illés Angéla tanárnénik szervezték. Vegyes csapatok küzdöttek a győzelemért. Elmondhatjuk, hogy a csoportok minden tagja aktívan munkálkodott, míg a nagyobbak a Petőfi Kvíz feladatainál jeleskedtek , a kisebbek a kirakónál ügyeskedtek. Hamar elrepült az idő, a sok érdekes feladatot szívesen oldották meg a gyerekek, így egy kellemes délutánt töltöttünk együtt. Eredmények :

  1. helyezett: 3. csoport : Komonyi Emília 1.a, Papdi Ákos 2.b, Illés- Dudás Annabell 3.a, Juhász Magor 4.a
  2. helyezett: 1. csoport: Arnóth Petra 1.a, Farmasi Zalán 2.b, Fagyal Anton 3.a Kiss Flóra 4.b
  3. helyezett : 6. csoport: Németh Liza 1.a, Kerékgyártó Péter 2.a , Fazekas Dóra 3.b, Szokolai Dóra 4.a

A felső tagozatosok számára Subáné Kiss Gyöngyi tanárnő szervezett egy igazi kihívást jelentő versenyt a csapatoknak. A játékos bemelegítő után a „mágikus karkötő” segítségével minden lelkes diák megtalálta csapattársát – egy csapatba minden évfolyamból kerültek versenyzők, majd ezután jöhettek a szabadulószoba fejtörős feladatai. Néhányan keményen küzdöttek a végsőkig, hogy ki tudjanak szabadulni 1823-as év fogságából. Ehhez minden tudásukra szükségük volt, ami híres költőnkkel, Petőfi Sándorral kapcsolatos.

  1. helyezett a Fekete csapat lett: Szűcs Nelli 5. a; Magyar Csenge 6.a;Varga Áron 7.b; Balogh Zsombor 8.b
  2. helyezett a Piros csapat: Szabó Péter 5.a; Obsitos Péter 6.b;Kerékgyártó Fanni 7.a;Tóth Amina 8.b
  3. helyezett a Zöld csapat: Bagi Barbara 5.b;Laczkó Zsófia 6.b;Pusztai Hunor 7.b;Csiha Bálint 8.a

Gratulálunk a helyezetteknek és köszönjük a projekthét szervezőinek a sok élményt!

                 Tálas Enikő

    Társadalomtudományi mk. vezetője

Download PDF