Hírek

Tanulmányi kiránduláson a református fiatalok

Az Ebesi Református Gyülekezet konfirmandusai és lekonfirmált ifjai 2022. november 15-én betekinthettek a debreceni templomok világába, illetve a Református Kollégium történelmébe is.

A kis túrát élvezettel jártuk végig és figyelemmel követtük Zsuzsa néni bemutatóit a templomokról. Először a Szent Anna – székesegyházat néztük meg, ahol megismerkedhettünk a gyönyörű, barokk katolikus építészet csodáival. Számomra a torinói lepel másolata volt a legérdekesebb látnivaló, ami magát Jézust ábrázolja.

 Ezt követően utunkat a Debreceni Református Nagytemplom felé folytattuk. Útközben hallhattunk történeteket arról, hogy miért csonka templom a Csonka Templom, és milyen nehéz volt a reformátusok élete a Habsburg uralkodás alatt.

Ezután túránk fő célpontjához, a Debreceni Református Nagytemplomhoz érkeztünk meg,  amit már rég szerettem volna megtekinteni. A templom egyszóval elbűvölő volt, beleértve az orgonát, a kereszthajós szerkezetet, a toronyból látható tájat. Leginkább az ragadott meg, hogy mennyi ember számára nyújt imahelyet ma is.  Voltunk fent a templom padlásterén is, ahol megtudhattuk, hogy a tető szerkezetét rengeteg olyan gerenda és deszka tartja, amit még a Nagyállomás bombázásából mentettek meg. Szétnézhettünk az Emlékkertben is, ahol  emlékműveket tanulmányozhattunk.

Utolsó előtti állomásunk a Református Kollégium volt. Számomra és sok más résztvevőnek ez a hely is tele volt meglepetésekkel: ülhettünk azokban a padokban, ahol még 1849-ben megvitatták a trónfosztást Kossuth Lajos és társaik, de megvizsgálhattuk a Nagykönyvtár kiállítását is és még egy csodás élményben részesedhettünk, Orlai Petrich Soma festménye a: II. Lajos holttestének megtalálása épp itt található.  Az iskolatörténeti kiállítást és az egyházművészeti tárlatot is örömmel jártuk végig.

Túránk legvégén pedig közösen mekizett együtt a csapat. Örömmel állítom, hogy nagyon élveztük a napot és sok új információval gazdagodhattunk. Remélem, hogy lesz ilyen jövőre is és kicsit több időt töltünk ezeken a csodás helyeken.

Nagy Márton konfirmandus,

középiskolai tanuló

smart

smart

Download PDF