Hírek

Kerékpáros vándortábor a Felső-Tisza-vidéken

Iskolánk több éve csatlakozott a vándortábor programhoz. Az erdei vándortábor mellett idén kerékpáros vándortábort is szerveztünk. Július 7-13. között fedeztük fel a Felső-Tisza-vidék természeti kincseit és varázslatos világát. Egy hetes barangolásunk alatt 264 km-t bicikliztünk többnyire gáton, miközben az időjárás minden oldalát megmutatta nekünk. Tűzött a nap, fújt a szél és esett az eső. Az első három nap kánikulai melegét a tivadari szabad- és fehérgyarmati strandokon tudtuk enyhíteni, mely a gyerekek kedvenc programja volt. A kis eső a másik három napunk napi 50-55 km-ét könnyítette.

Minden nap máshol szálltunk meg. Kollégiumokban, ifjúsági szállásokon, és a legkedveltebb, a penyigei horgásztanyán a Szenke-patak partján.

Gyönyörű, középkori, festett fakazettás, műemléki református templomokat láttunk. Szamosújlakon, Gyügyén, a mosolygó szentek templomát Csarodán, a 2010-es tiszai árvíz után felújított tákosit, és a Debrecenben tanult lelkészasszony által bemutatottat Lónyán.

Cégénydányádon megnéztük a Kölcsey-Kende kúriát és udvarán az „öreg hölgyet”, a kb. 185 éves, 39 m magas platánfát. Túristvándiban a vízimalmot, Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőházát, Szatmárcsekén a csónakfejfás temetőt, Nagyarban a Petőfi-fát, Tarpán a szárazmalmot. A Bereg Szíve Üdülőközpont elhagyása után sétahajóztunk a Szamos és Tisza összefolyásánál. Nagy élmény volt egy rövid időre a hajó kapitányává válni és vezetni Cselét. Kompozás és 25 km után Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán betekintést nyertünk a Sőregi- házba, egy tájházba, és gólyalábaztunk is. A Rétközi- tótól esőben tekertünk 9 km-t a célvonalig. Hazaindulásunk előtt Kisvárdán elsétáltunk a Várday várhoz, és megkóstoltuk a Poncsák Cukrászda finom fagylaltjait és süteményeit.

Kicsit fáradtan, de rengeteg élménnyel, lábunkban sok letekert kilométerrel, régi és új barátságokkal tértünk haza.

Köszönjük Futó Zoltánnak a túravezetést!

Táborvezetők és felnőtt kísérőink voltak: Tálas Enikő, Nagy Anita,

Fodor Barbara és Dobos Judit

Download PDF