Hírek

Beszámoló a STEAMTEACH projekt tréningnapjáról

A Budapesti Metropolitan Egyetem, egy nemzetközi együttműködés keretében rendkívül izgalmas kutatást végez és képzési-fejlesztési programot dolgoz ki a „STEAM oktatás új módszertanának kifejlesztése és a STEAM oktatás népszerűsítése nemzetközi kooperációban” témában.

A projekt céljai:
1) Interkulturális képzési program kidolgozása középiskolai STEM tárgyakat oktató gyakorló tanárok részére.
2) A tréning program tesztjellegű megvalósítása 60 magyarországi tanár bevonásával
3) Transzkulturális Szakmai Fejlesztési Keretrendszer kialakítása a tréningprogram értékelése céljából
4) Nemzetközi jó gyakorlatok megismerése, cseréje a tanárok és trénerek között
5) A középiskolai STEAM oktatás gyakorlatának értékelése, beleértve az új, innovatív technológiák és eszközök alkalmazását (micro:bit, GeoGebra, 4D frame, 3D printing, laser-cutting, VR, AR)

A kutatás során elsőként a jelenlegi STEAM oktatás feltérképezésére került sor, a magyarországi helyzetkép alapján. Azonosításra kerültek a meglévő innovatív és hatékony oktatási módszertanok és eszközök, valamint az EU kulcskompetenciáinak felmérése a STEM tárgyakat oktató tanárok körében.

A projektbe STEM (MTMI) tárgyakat oktató tanárárokat vonnak be, akik részt vesznek az új módszertant bemutató tréningen és a kapcsolódó eseményeken.

A projekt egyben kiváló szakmai előrelépési lehetőséget kínál a gyakorló tanár kollégáknak, akik jó hazai és nemzetközi gyakorlatokat ismerhetnek meg, nemzetközi együttműködésben megvalósuló továbbképzésben vehetnek részt, bővíthetik tanári módszertani eszköztárukat, új korszerű, az oktatásban is alkalmazható technológiákat ismerhetnek meg, és egy nagyszerű, kiváló egyetemi tanárokból és nemzetközileg elismert kutatókból álló szakmai közösség részei lehetnek.

Iskolánkból Szűcs Norbert pályázott a lehetőségre és bekerült azon kiválasztott 25 pedagógus közzé, akik részt vehettek a STEAMTEACH projekt tréningnapján és megismerkedhettek a STEAM oktatás új módszertanával.

További részletek a Budapesti Metropolitan Egyetem honlapján olvasható

Forrás: https://www.metubudapest.hu/steamteach-en

Download PDF