Hírek

Az Ebesi Arany János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Bázisintézményi programja

Szakmai napunkon, hetedik osztályos tanulókkal tartott, bemutató óra keretében ismertettük meg az érdeklődőket néhány olyan módszerrel és feladattípussal, amit jól lehet hasznosítani a tudatos fogyasztóvá nevelés során is. A feladatokba bevontuk a részt vevő kollégákat is. (Learningapps, Kahoot!, Wordwall)

A nap második felében bemutattuk az iskolánkban folyó jó gyakorlatot, a Fogyasztói tudatosságra nevelő hónapunkat. Ez a programunk a szabadidős tevékenységeket és az óraközi szüneteket célozza meg elsősorban, de bármelyik szaktanár vagy osztályfőnök folytathatja óráján az aktuális téma tárgyalását. Egy olyan bővíthető, formálható, egyéni igényekre alakítható programsorozatot hoztunk létre, ami épít a már meglévő korábbi programokra, de a több héten keresztül tartó figyelem ráirányítással nagyobb és tartósabb hatást sikerül elérni, mint a korábbi egynapos eseményekkel. A „jó gyakorlat” célja a felelős fogyasztói magatartáshoz, ezáltal a fenntarthatósághoz és a környezettudatossághoz szükséges képességek és készségek kialakítása, fejlesztése, ismeretek szerzése és a korábban tanultak elmélyítése a fogyasztói tudatosságról játékos, élményszerű formában.

Az előadásban résztvevő kollégák, saját tapasztalatokon keresztül egy-egy témahetet mutattak be ebből a fogyasztói hónapból. Bemutatásra került a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (https://www.gyermekmento.hu/) Saferinternet (https://www.saferinternet.hu/) programjának néhány eleme, amely a tudatos és biztonságos internetezéshez, fogyasztói tudatossághoz ad hasznos tanácsokat. Ismertetésre kerül, hogy a Google és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elindította a Legyél az Internet Ásza! programot Magyarországon. Ismertettük a Gondold újra! hulladékból kreatív tárgyak az újrahasznosítás jegyében elnevezésű alkotói pályázatunkat is.

A délután jó hangulatú tapasztalat cserével zárult.

Összeállította: Tóthné Leiter Júlia és Csiha László

 

Download PDF