Tisztelt Szülők!
A mai napon egy újabb sikeres pályázatról is be tudunk számolni, amelyet az Ebesi Gyermekekért Alapítvány nyert el az EFOP-1.8.5-17 – Menő menzák az iskolákban című projektben 17 758 345 Ft összegű támogatás mellett.
A projekt összefoglalójában megjelölt célok, hogy A Ebesi Gyermekekért Alapítvány az alapító okiratban foglaltaknak megfelelően hatékonyan segítse a Ebesi Arany János Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak fejlődését, életét. Ennek keretében alkalmas felvállalni olyan projektek megvalósítását, amelyek a gyermekek neveléséhez kiegészítő módon járulnak hozzá, a kognitív ismeretekkel ellentétben a preventív célú életvezetési kompetenciák elsajátítására, mindennapokba való beépülésére helyezve a hangsúlyt. „Menő menza projekt Ebesen” című pályázat tökéletesen megfelel ennek, hiszen hozzásegíti a köznevelésben részt vevő gyermekeket az egészséges táplálkozáshoz szükséges tudás és készségek megszerzéséhez, a szülők bevonásával pedig hosszú távú hatást vált ki. A projekt hozzájárul továbbá a gyermekek intézményi étkeztetésének tárgyi körülményeinek javításához is. A projekt célcsoportja a Ebesi Arany János Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és szüleik.
A megvalósításban közreműködő személyek ismerik a célcsoport tagok élethelyzetét, életkörülményeiket, mindannyian tisztában vannak a hátrányos helyzetből adódó nehéz sorsokkal. Az Alapítvány ezzel a projekttel szeretne a célcsoport tagok számára biztosítani olyan lehetőségeket, amelyeket sem a családok, sem az iskola nem lenne képes megteremteni. A projekt rövid távú célja a célcsoport igényeinek megfelelő program összeállítása, hosszú távon pedig cél, hogy uralkodóvá váljon az a szemlélet, amely szerint az egészség menő, azaz érték, amelyet folyamatosan óvni és vigyázni kell, méghozzá preventív módon. A projekt tervezésébe a célcsoport bevonása megtörtént, osztályfőnöki órákon és szülői értekezleteken mindenki elmondhatta véleményét és igényeit, amelyeket a tervezés során figyelembe vettünk. Mindezek alapján az alábbiak megvalósítását tervezzük: – Mindennapi étkezési szokások felmérése, kiértékelése, – Dietetikus foglalkoztatása, szakmai tanácsadás biztosítása – Tájékoztató napok családokkal havi rendszerességgel, – Főzőversenyek és Egészségnapok, – Ép testben ép lélek előadássorozat ismeretterjesztő jelleggel, – Egészséges élelmiszerek kampány, amely a dietetikus tanácsadó segítségével alapos felkészültséget ad és ehhez kapcsolódó tájékoztatókat, – Beruházás keretében az étkeztetés körülményei javulnak, több évre megfelelő minőségű feltételeket biztosítanak a gyermekétkezetéshez. Eszközlista szintén a projekt előkészítésének részeként került a célcsoport igényeinek figyelembe vételével kialakításra. A projekt megvalósításáért 1 fő projektmenedzser és 1 fő pénzügyi vezető felelős. A szakmai megvalósításban dietetikus szakember mellett részt vesznek szakpedagógusok, valamint szakirányú végzettséggel és tapasztalattal rendelkező előadók. A kiválasztott személyek önéletrajzait mellékeltük. A projekt hozzájárul az Alapítvány szerepének erősödéséhez. Az Alapítvány jelenleg nem vesz részt más projekt megvalósításában.