Hírek

Fenntarthatósági témahét

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2022. április 25. és 29. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja, a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között. A Fenntarthatósági Témahét fővédnöke Áder János köztársasági elnök, kiemelt támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, szervezője a PontVelem Nonprofit Kft.

A 2021/2022-es tanév főbb témái a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás voltak. Ezek mellett a hulladék, mint állandó téma is megjelent.

Iskolánk hetedszer csatlakozott ehhez a témahéthez.

A témahét nyitásaként, a Föld napján zöldbe öltöztünk és egy közös fotón örökítettük meg ezt az eseményt. A szokásos tavaszi papírgyűjtésünk is erre a hétre esett, így a hulladék kezelés témáját a gyakorlatban is teljesítették diákjaink.

A hét során sok tantárgyba sikerült a pedagógusoknak becsempészni a fő fenntarthatósági témákat. Földrajz, technika, kémia, angol, testnevelés, ének órán is szó esett a vizek és erdők védelméről, az újrahasznosításról, az élelmiszerpazarlás megelőzéséről, az egészségvédelemről.

A gyerekek aktívan bekapcsolódtak a témák megbeszélésébe Kása Sándor tanár bácsi, Katona Erika, Batta Katalin, Kulcsárné Toroczkai Dóra és Tóthné Leiter Júlia tanár nénik óráin.

„Többen megdöbbentek azon a képsoron, ahol az egyes országokban élő családok 1 heti fogyasztása volt látható. Egyrészt, hogy ki mit fogyaszt, másrészt, hogy ez mennyibe kerül. Látták milyen nagy különbségek vannak a Földön, pedig senkinek sem jár több vagy kevesebb a javakból.” (Katona Erika)

Ezen kívül, a hetedikesek technika órán részt vettek egy online kutatási programban, a másodikosok pedig lenmagot csíráztattak Nagy Anita tanító nénivel.

Download PDF