Hírek

Pilisi vándortábor

Már negyedik éve rójuk a kilométereket az erdei vándortáborokban. Szerte az országban egyre többen és többen kapcsolódnak be ebbe a régi-új aktív pihenési formába. Idén nyáron 31 gyerek vállalkozott arra, hogy bejárja a Pilisi Parkerdő Zrt. által kijelölt útvonalakat. Közel 100 km-t tettünk meg egy hét alatt. Ehhez a teljesítményhez a diákjainknak sokszor ki kellett lépniük a komfortzónájukból, de az erős kis csapat – hála a felnőtt kísérők támogatásának – nap mint nap kiállta a próbákat. Megéltünk esőt, vihart, kánikulát. Voltunk szomjasak, sárosak, izzadtak, kimerültek, de nem adtuk fel. A gyerekeink nagy kitartásról tettek tanúbizonyságot. Egy hét alatt részévé váltak a természetnek, megtanultak olyan dolgokat, amiket az iskolapadban nem lehet elsajátítani. A Prédikálószéken a Dunakanyar látképe lenyűgöző, de a free wifi némelyeknek többet ért. Visegrádon felemelő érzés volt látni a Palotajátékok királyi menetét. A vízbiológiai foglalkozás, pedig maga a természet csodája. Az egy hetes ottalvós táboroknak a közösségépítő ereje felbecsülhetetlen. A napi nehézségek leküzdése jól összekovácsolta a csapatot. Remélem, a felejthetetlen élmények arra ösztönzik a gyerekeket, hogy még többet kiránduljanak, sportoljanak, és erre biztassák barátaikat, családtagjaikat is. Nem sorolom fel a heti programot, hiszen aki ott volt, az úgysem felejti (galacsinhajtó bogarak munka közben, szentjánosbogarak, a vízisikló levedlett bőre…), aki pedig szeretné tudni, utánanézhet az erdeivandor.hu honlapon.

A Nagy-Villám csúcsán álló kilátóban olvashattuk Dr. Zsitvay Tibor alábbi szavait. Ezeket szeretném megosztani mindenkivel, mert az 1920-as évek úttörő gondolatai még ma is aktuálisak!

„A turistaság a tömegek sportja, amely nem ismer versenyt és nem takar üzletet. Gyakorlását nem korlátozza az évszakok váltakozása, sem az életkor haladása. Tüdőt és lelket tisztít. Visszavet a Természethez, az örök megújhodás forrásához. Felemel a sár, a por, a gyárak füstje, a hétköznapi gondok fölé. Nagy távolságokon repül végig a turista tekintete és lelke, mint dalos madár; száll a magasságokba, hódolatra a csodálatosan szép és harmonikus Örök alkotója elé!

A turista jobb, a turista emberibb ember, mint a többi.

Aki pedig a turistaság brigádjaiba újoncokat toboroz, embertársainak jótevője, mert felfedi előttük a testi-lelki megújhodásnak antheusi titkát!…”

 

Katona Erika

Download PDF