Hírek

Pályaorientációs nap 2021. április 30-án

2021. április 30-án, pénteken pályaorientációs napot szerveztünk, amely Családi nap, az EFOP-3.1.5-16-2016-00001 “A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” pályázat kereteiben valósult meg.

Az alsó tagozatosok az osztályfőnökeik és az osztályfőnök helyettesek vezetésével foglalkozásokon vettek részt.

Az elsősök – Foglalkozások régen és ma- témakörben játékos feladatokat oldottak meg, beszélgettek a szüleik munkájáról. Eszközök alapján ki kellett találni a hozzá kapcsolódó foglalkozásokat. Mesét néztek és színeztek.  Az 1.b osztály mézeskalácsot sütött a tankonyhán, játszottak az udvaron.

A  2.a osztály rajzfilmnézéssel indította a napot. Képkirakó segítségével különböző foglalkozású emberek képét rakták ki gyerekek. Egy másfél órás séta keretében megnézték a település intézményeit, nevezetességeit és az ott dolgozók munkáját elemezték. 2.b  osztály Activity , Most jöttünk Amerikából, Ki vagyok én? és Fele sem igaz ! játékot játszottak.   Majd ellátogattak egy kutyatenyésztéssel foglalkozó családhoz, akik bemutatták a kutyatenyésztés mindennapjait. Kutyát simogathattak, sétáltathattak, és gyönyörködhettek a 3 hetes kutyákban a gyerekek!

A harmadikosok Mekk Mester sokoldalú kontárságain szórakozva vidáman indították a napot.  Játékos feladatlapokat oldottak meg, beszélgettek ki mi szeretne lenni és mennyit kell ezért majd tanulni.  Az Animal Cannibals Hello, meló videója segítségével csapatversenyt rendeztek. A 3.a osztálynak a nap fénypontja Gombóc kutya simogatása volt az udvaron.  A 3.b osztály falukerülő sétára ment, ahol dolgozó embereket kerestek és azonosították be a munkájukat.

A  4.a osztály a kertész szakmával ismerkedett meg. Először az iskolában a videót néztek meg, majd totót töltöttek ki a tanulók a látottak alapján. A tízóraihoz biogazdálkodásból származó zöldségkóstolót (újhagyma, retek, karalábé, saláta) fogyasztottak. A második helyszín egy tanuló szüleinek zöldségkertészete volt. Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai ismertették a pályaorientációs programot . A gyerekek fóliasátrat tekintettek meg, majd 2 csoport alakult az interaktív programokra: Az egyik csoport koktélparadicsom palántát ültetett cserépbe. Közben volt növénysimogató. A másik csoport egy traktorral ismerkedhetett meg. A program végén különböző kérdésekre válaszolva ajándéktárgyakat lehetett nyerni. (toll, jegyzetfüzet, színes ceruzák, rágó, buborékfújó). A gyerekeknek nagyon tetszett ez a nap, a hazafelé séta alkalmával is szívesen beszélgettek a látottakról. Nagyon köszönjük ezt a tartalmas programot, és a nap megszervezését két szülőnek, Magyar Ferencnek és Kissné Gyarmati Ágnesnek.

A 4.b osztály szakmákkal kapcsolatos játékos feladatokat oldottak meg. Megnézték az Arany János utcai útépítést, ahol beszélgettek egy útépítő munkással, aki az úthengerével a kavicsot tömörítette. Az új vasútállomáson benéztek a forgalmi irodába. A számítástechnika teremben fogalmazást írtak a gyerekek Mi szeretnék lenni? címmel. Az elkészült szövegszerkesztéseket felolvasták egymásnak.

A felsősök számára a digitális oktatás miatt online térben került megrendezésre a pályaválasztási nap. Az Iparkamara pályaválasztási szakemberei összeállítottak egy prezentációt a pályaválasztás előtt álló 6. és 7. évfolyamnak az előttük álló feladatokról. Azt követően 10 órától szakmabemutató kisfilmeket tekintettek meg a tanulók, külön a lányos és fiús szakmákról, melyben a Debreceni Szakképzési Centrum iskoláiról, és képzéseiről kaphattak ízelítőt. Az osztályfőnökök foglalkozásokat tartottak, ahol beszélgettek a gyerekek, bemutatták a szüleik foglalkozását, és elmondták ki mi szeretne lenni. 11 órától a National Instruments képviselőjével került sor interaktív előadásra, ahol megtudhattuk mivel foglalkozik a gyár, milyen terméket állít elő, milyen végzettségre van szükség a munkakörök betöltéséhez és hol érdemes továbbtanulni, ha itt szeretnénk dolgozni.

A nyolcadikosok az osztályfőnökeikkel a felvételi eredményekről beszélgettek, hiszen a héten kapták meg a középiskolákból a felvételi eredményét. Örömünkre sok tanuló bekerült az általa első helyen megjelölt középiskolába.

Délután a 7. osztályos tanulók szüleinek szülőértekezletet tartottunk.

 A Pályaorientációs nap rendkívül tartalmas és sikeres volt az idei évben is, a gyerekek nagyon jól érezték magukat és sok élménnyel gazdagodtak!

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a programok szervezésében és a lebonyolításában.

 Tálas Enikő

Pályaválasztási felelős

A képre kattintva galéria nyílik.

img_6863

Download PDF