Hírek

Komplex Próbanyelvvizsga és Bázisiskolai Szakmai Nap 2021

Iskolánk 2017. évben szervezte meg első alkalommal a próbanyelvvizsga versenyt az egész megyére kiterjedően az általános és középiskolák angol és német nyelvet tanuló diákjai számára B1, B2, C1 szinteken. Egyre nagyobb lett az érdeklődők száma, így 2020. évben már 105 versenyző jelentkezett, minden készen állt a megrendezésre, de az utolsó pillanatban a járványveszély miatt le kellett mondani. Ebben az évben április hónapra bevállaltuk az online formában történő rendezést, illetve most először egészült ki az írásbeli rész szóbeli tudásfelméréssel.

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ, az Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ és szakmai együttműködőként a BME Nyelvvizsga Központ közreműködésével rendeztük meg 2021. április 12-17 között az írásbeli, április 17-én a szóbeli megmérettetést. Nevezési díj ebben az évben sem volt, az első 100 jelentkezőt tudtuk fogadni. A felmerült költségeket a Berettyóújfalui Tankerületi Központ állta.

A próbanyelvvizsga versenyen 16 iskolából jelentkeztek a tanulók a megmérettetésre angol nyelvből B1 szinten 33 tanuló, B2 szinten 66 tanuló és német nyelvből B2 szinten 1 tanuló. Az eredmények elemzésénél figyelembe kellett venni azt a vizsgaszabályzatot, amely szerint, ha a szóbeli vagy írásbeli részvizsgák akármelyik készségének szintje nem éri el a 40%-ot akkor a komplex végeredményét is sikertelennek kell tekinteni.

A komplex próbanyelvvizsgára B1 szinten 24 tanuló jelentkezett, akik közül 9 tanulónak sikerült a komplex próbanyelvvizsga, 7 tanulónak a szóbeli részvizsgája volt sikeres. Ezen a szinten 8 tanuló jelentkezett írásbeli próbanyelvvizsgára, közülük 4 tanuló sikeresen teljesített. 1 tanuló indult szóbeli részvizsgán, amelyen eredményesen helytállt.

A komplex próbanyelvvizsgára B2 szinten 56 tanuló jelentkezett, akik közül 24 tanuló teljesítette a komplex vizsga követelményeit, szóbeli részvizsgája 14 tanulónak, írásbeli részvizsgája 1 tanulónak sikerült. B2 szinten csak írásbelire jelentkező 10 tanuló közül 1 tanuló (német nyelvből) szerepelt sikeresen.

Tanulóink eredményei a próbanyelvvizsga versenyen:

Iskolánkban 42 tanuló jelentkezett a próbanyelvvizsga versenyre: B1 szinten 4 tanuló, B2 szinten 38 tanuló.

Az eredmények elemzésénél figyelembe kellett venni, hogy az egyes készségek esetében, ha nem érték el a 40%-os határt, az adott részvizsga nem érvényes.

B1 szinten mind a 4 tanuló komplex versenyre jelentkezett. Közülük 2 fő a szóbeli részvizsgát sikeresen teljesítette.

B2 szinten a 38 tanuló közül 32 komplex próbanyelvvizsgára jelentkezett, 6 tanuló pedig írásbeli vizsgára.  A komplex próbanyelvvizsgára jelentkezők közül 12 tanuló sikeresen teljesítette a komplex vizsga követelményeit, 10 tanulónak a szóbeli részvizsgája, 1 tanulónak pedig az írásbeli részvizsgája volt sikeres.

Külön kiemelést érdemel B2 szinten induló tanulók között az a 3 angol hagyományos oktatásban részt vevő tanuló, akik indultak a komplex nyelvvizsga versenyen. Közülük 2 tanulónak a szóbeli részvizsgája eredményes lett. Ez azt a tényt erősíti, hogy a hagyományos oktatásban részesülő tanulók közül is lehet a jobb teljesítményt nyújtókat felkészíteni nyelvvizsgára.

Tanulóink jó szereplése a nyelvoktatást tartó pedagógusaink (első osztálytól nyolcadik osztályig) lelkiismeretes és odaadó munkájának köszönhető.

A tanulókat az eredményekről a BME Nyelvvizsga Központ folyamatosan értesíti. Iskolánk a versenyen legjobb eredményt elérő tanulóknak oklevelet és ajándékcsomagot juttat el. Az elismerést a „Komplex” a „Szóbeli” és az „Írásbeli” kategória első három helyezettjei kapják B1 és B2 szinteken.

PRÓBANYELVVIZSGA VERSENY EREDMÉNYEI 

B1 szint Komplex vizsga
Helyezés Név Oktatási Intézmény
I. Tamás Kristóf Olivér Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
II. Miklós Milán Nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola
III. Rácz Lilien Sárándi Kossuth Lajos Általános Iskola

 

B1 szint Szóbeli részvizsga
Helyezés Név Oktatási Intézmény
I. Tamás Kristóf Olivér Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
I. Rácz Lilien Sárándi Kossuth Lajos Általános Iskola
II. Miklós Milán Nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola
III. Simon Kristóf Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló

 

B1 szint Írásbeli részvizsga
Helyezés Név Oktatási Intézmény
I. Tamás Kristóf Olivér Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
II. Miklós Milán Nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola
III. Erdei Márton Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola

 

B2 szint Komplex vizsga
Helyezés Név Oktatási Intézmény
I. Jasinka Soma Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
II. Rajnai Csaba Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
III. Karalyos Zoltán Nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola
III. Kovács Panna Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégium, Debrecen

 

B2 szint Szóbeli részvizsga
Helyezés Név Oktatási Intézmény
I. Kovács Kamilla Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
II. Jasinka Soma Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
III. Karalyos Zoltán Nagyrábéi Móricz Zsigmond Általános Iskola

 

B2 szint Írásbeli részvizsga
Helyezés Név Oktatási Intézmény
I. Pinczés Jázmin Ebesi Arany János Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola És AMI
I. Adovics Maja Debreceni Ady Endre Gimnázium
II. Rajnai Csaba Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
III. Jasinka Soma Gönczy Pál Református Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló

Gratulálunk a verseny helyezetteinek és a próbavizsgát sikeresen teljesítő tanulóknak. Köszönjük minden tanulónak a részvételét és pedagógusaiknak a versenyre felkészítést.

A bázisiskolai szakmai nap programjaként 2021. április 17-én szintén online formában két előadást tartottunk az érdeklődő pedagógusok számára. Témái: „Állat-asszisztált tanítási órák” és a „Lego Story Starter használata a nyelvoktatásban”. A bemutatókról az előadásokat tartó két kolleganőnk írásbeli összefoglaló beszámolót készített.

Összességében a próbanyelvvizsga verseny mind a jelentkezők számát, mind a tanulók átlagos teljesítményét tekintve sikeres volt.  Rendezvényünk hasznossága megnyilvánul abban, hogy ez előszobája az élesben történő nyelvvizsgának, és felmérhető a tanulók erőssége és gyengesége a készségek tekintetében, és ezt is figyelembe véve a fejlesztés irányát is meghatározhatjuk. Az ingyenes részvétel tekintetében lehetősége van bármely iskolának indítani a versenyen a tehetséges tanulókat, és reményeink szerint az iskolák közötti jó kapcsolat erősödésének is teret ad.

Köszönjük a segítő közreműködését a Berettyóújfalui Tankerületi Központnak, az Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központjának és a BME Nyelvvizsga Központnak.

Készítette:
Trefán Gabriella Krisztina
idegen nyelvi munkaközösség-vezető

Külön köszönöm a verseny lebonyolításában végzett kiemelkedő munkáját Csiháné Pálinkás Krisztina és Trefán Gabriella Krisztina tanárnőknek.

Szűcs Norbert
intézményvezető

Download PDF