Versenyek

Beszámoló a Pénz7-ről

Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra.

Iskolánk minden évben részt vesz ezen a rendezvényen. Harmadik és negyedik osztályban dr. Rácsai Lajosné és Zelízi Mária tanító nénik tartották meg a Pénz7 szervezői által rendelkezésünkre bocsájtott óravázlatok alapján a pénzügyi tudatosságra fókuszáló matematika óráikat.

Felső tagozaton technika és a gazdasági és pénzügyi ismeretek órán került sor ezeknek az óráknak a megtartására. A Pénz7-en egy saját, iskolai rekordot is felállítottunk, ugyanis most először sikerült 20 csapattal, hatvan tanulóval benevezni a BankVelem PénzOkos Kupára, amely egy évente megrendezésre kerülő országos pénzügyi tudásverseny általános iskolásoknak. A tudásversenyen felső tagozatos, 7-8. osztályos általános iskolás diákok indulhatnak 3 fős csapatokban. A verseny 3 online fordulóból, egy megyei online fordulóból és egy regionális, valamint egy országos döntőből áll, ahova a 9 legjobb csapat jut be. A BankVelem PénzOkos Kupa fővédnöke: Dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A digitális oktatásra való átállás előtt szinte minden csapattal el tudtuk készíteni az első online fordulót, azonban az egyik osztállyal már csak online óra keretében sikerült levezényelni. A második és harmadik forduló elkészítése nagy kihívás volt a háromfős csapatoknak, hiszen három helyről bejelentkezve az egyikük gépén kellett összehangolni a rendelkezésre álló maximum 60 perc alatt a gondolkodtató feladatokat. Ez nem is sikerült minden csapatnak. Végül  a 6.a öt csapata, a 7.a három csapata, a 7.b egy csapata, a 8.a két csapata és a 8.b mindhárom csapata töltötte ki a tovább jutáshoz szükséges fordulókat.

A Junior (5-6. osztályos) versenyben iskolánkból a legeredményesebb  Jeges Gabriella, Molnár Melinda és Szolnoki Szintia 6.a osztályos tanulók csapata lett. 189 csapat versenyzett az országból és az elérhető 200 pontból ők 178 pontot szereztek meg, ami a 20. legjobb ponteredmény volt. A többi 6.a-s csapat nem sokkal lemaradva követte őket.

A 7-8-os korosztályból nagy örömünkre öt csapatunk is részt vehetett a megyei online fordulón, ami azért is jelentős, mert a Hajdú-Bihar megyei 50 nevező csapat közül kilenc jutott be a megyei fordulóba. Volt olyan megye, ahol ennél kevesebb csapat érte el a tovább jutáshoz szükséges pontot.  Ebből a kilenc csapatból már csak egy versenyezhetett tovább, így nagy izgalomban voltunk a gyerekekkel. Azért, hogy könnyebb legyen a dolguk, az iskola számítástechnika termében, a járványügyi szabályokat megtartva vettek részt tanulóink, április 15-én 12 órától a maximum 60 perc alatt kitölthető fordulóban. Bár nem ebesi csapat jutott tovább, mégis nagyon büszkék vagyunk erre a 15 tanulóra, akik kitartó munkájukért és megyei fordulóba való bejutásukért igazgatói dicséretben részesültek.

A legjobb eredménnyel Nagy Zsuzsanna, Kocsis Rebeka és Erdei Adrienn Jázmin 7.b oztályos tanulók csapata szerepelt.

A többi csapat tagjai:

Deme-Nagy Balázs, Nagy Máté, Zoltán Benedek 8.b

Dobos Dorina, Kocsis Botond, Zoltán Bálint 8.b

Gadóczy András, Pócsi István, Sashalmi Milán 7.a

Mundrák Barnabás, Bodolai Attila, Veres Szabolcs 7.a

 Tóthné Leiter Júlia szervező, felkészítő tanár

Download PDF