Hírek

Őszi „zöldségek”

A tavasszal elmaradt Fenntarthatósági témahét országos eseményei idén október 5-9. között zajlottak. Hagyományainkhoz híven mi is részt vettünk benne és ugyanezen a héten csatlakoztunk a Mozdulj a klímáért! akcióhéthez is.

Minden osztály szorgalmasan írogatta, hogy ki érkezett környezetkímélő módon (vagyis nem autóval) az iskolába. Az öt nap alatt egy tanuló tíz zöldmérföldet kaphatott. A hét végére a 16 osztály összesen 2307 zöldmérföldet gyűjtött a környezetkímélő utazásokkal.

A klímahét kiemelt figyelmet fordított a méhek védelmére a Biodiverzitás Szuper Éve jegyében. Három osztályunk egyéni akcióval is csatlakozott ehhez a programelemhez.  Az 1.a osztály az Egy csepp méz feladatban gyümölcssalátát készített mézzel. Osztályfőnökük, Nagy Anita tanárnéni konzervdobozokból készített madáretetőjét átalakították rovarhotellé és kihelyezték az iskolakertbe.

A 6. évfolyamosok technika órán Tóthné Leiter Júlia tanárnénivel elkészítették a Legédesebb méhecskéket , üres kindertojásokból.  Mézzel karamellizált diót is kóstoltak.

A komposztálás ünnepnapján ismét működésbe lépett a kompomata, ezúttal az elsősök és a negyedikesek játszottak vele, miután meghallgattak egy rövid ismertetőt a komposztálásról.  Ebben az évben 10. alkalommal hirdette meg a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség a Komposztünnepet (október 10.) amihez mi is régóta csatlakozunk. A jubileum alkalmából egy jógyakorlat gyűjteményt adtak ki, amelybe a mi kompomatánk is bekerült!

A Fenntarthatósági témahéten is sok programba bekapcsolódtunk. A Magadért sportolj! alkalmazást letöltők pontokat gyűjtenek az iskolának szinte minden lépésükkel. Az iskolai faültetési programban, az őszi szünet után egy magyar kőrist fogunk kapni a Hortobágyi Nemzeti Parktól. A témahét vázlatait tanáraink felhasználták a saját óráikon. A Kedvenc zöldosztály versenyre a 6. a osztályosok készítettek egy kisfilmet, amelyet november 20-ig lehet megtekinteni. Minden megtekintés, kedvelés és megosztás az instagramon hozzásegíti az osztályt, hogy esélyesek legyenek egy osztálykirándulásra. A kisfilm címe, Őszi zöldülés 6.a módra.

Az Őszi Pedagógiai Napok keretében online előadást tartott a megye érdeklődő pedagógusainak Katona Erika és Tóthné Leiter Júlia a Fogyasztói tudatosságra nevelés gyakorlata  címmel.

Az őszi zöld események méltó zárásaként megérkezett az Energiahatékony Iskola 2020 díjunk, amelyet második alkalommal nyertünk el a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. Virtuális Erőmű Programján.

Download PDF