Hírek

Pályaorientációs programok iskolánkban

Szakmák éjszakája Fontos számunkra, hogy tanulóink látókörét szélesítsük, és minél több információ juttassunk el hozzájuk még időben az iskolaválasztás előtt. Ezért látogattunk el április 12-én a BSZC Hajdúszoboszlói Szakgimnáziumába a Szakmák Éjszakája elnevezésű rendezvényre. Iskolánk 25 tanulója igazán érdekes foglalkozásokon vehetett részt. Volt ott kincskeresés, társasjáték, pénzvizsgálat, saját arcképes pénznyomtatás, robotprogramozás, ékszerkészítés, kvíz, kábelszerelés és finom paprikás krumpli, amit az igazgató úr főzött a résztvevőknek. Az ebesi gyerekek sok-sok tombola nyereménnyel és élménnyel térhettek haza. Az utaztatást köszönjük a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumnak.

Agrár Szakma Sztár Budapesten A 7. évfolyam 20 tanulója Tálas Enikő és a Debreceni Iparkamara szervezésében ellátogatott a Hungexpo területén megrendezésre kerülő fesztiválra. Kis csapatunknak igazán tetszett a színes szakma-kavalkád: parképítés, dísznövény szaporítás, virágkötészet, lótenyésztés, környezetvédelem, vízvizsgálat, borászat, vadászat, édesipari termékgyártás. A gyerekek mindent kipróbálhattak, sőt a saját maguk által készített süteményeiket, ültetett növényeiket haza is hozhatták a nap végén.

Látogatás a Schaffler üzemében Május 3-án egy nagyon érdekes üzemlátogatáson vettünk részt a debreceni Schaffler gyárban. Itt először azt tudtuk meg, hogy miért Schaffler és miért nem FAG, és azt is, hogy semmi köze a régi magyar „GÖCS”-höz. Ez az üzem a Schaffler cégcsoport tagja, mely a világon 50 országban van jelen 150 telephellyel. A vendéglátóink bevezettek minket a csapágyak világába. Egy kis történeti áttekintés után testközelből láthattuk, hogy miként készítik a kúpos csapágyakat és a hozzá tartozó kosarat, és a gyűrűket. A csapágyak széles körét állítják elő: az egészen apró, néhány milliméteres, fogorvosi fúrófejbe valókat és az óriási, több métereseket, amelyek űrszondákba valók. A gyár nem titkolt célja, hogy fiatal munkaerőt toborozzon. A tanulók jól felszerelt tanműhelyben sajátíthatják el a munkafolyamatokat. A duális képzés népszerű az egyetemisták körében. Ezúton is egy újabb tapasztalattal lehettek gazdagabbak diákjaink, ami igen hasznos a pályaválasztás küszöbén. Köszönjük az Ebesi Gyermekekért Alapítvány támogatását.

Download PDF